České dráhy na žádost Ukrajiny připravují odjezd dalšího evakuačního vlaku pro ženy a děti, kteří prchají z Ukrajiny. „Na žádost Ukrajiny a ve spolupráci s Ministerstvem dopravy ČR jsme dnes rychle připravili už třetí vlak pro přepravu žen a dětí z Ukrajiny. Náš vlak odjede dnes večer přibližně ve 22 hodin z Bohumína přes Žilinu, Košice a zítra dopoledne má být přistaven přímo na Ukrajinu do Čopu,“ řekl Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele pro osobní dopravu Českých drah.

„Odvezeme tam materiální humanitární pomoc. Všichni, kdo chtějí poslat pomoc na Ukrajinu, můžou dnes do odjezdu vlaku do naší úschovy zavazadel na bohumínském nádraží přinášet vybrané věci, které přepravíme do Čopu. Náš vlak bude mít deset vozů a plánovanou kapacitu přibližně 600 osob. Jeho příjezd do Česka předpokládáme zítra večer nebo v noci,“ dodal.

Jedná se o třetí evakuační vlak, který České dráhy připravují. Dva vlaky jsou určeny pro pomoc uprchlíkům na trase mezi polským Przemyslem a Českem. Jedna z těchto souprav zůstává v Przemyslu. Třetí vlak vyjede dnes večer do ukrajinského Čopu a je připraven ve spolupráci se slovenským a ukrajinským dopravcem ZSSK a UŽ.

Uprchlíci využívají také pravidelné spoje. Dva vlaky denně odjíždějí z Przemyslu do Česka a přímé spoje jezdí také z východního Slovenska do Česka. Po Českých drahách zavedly bezplatnou přepravu ukrajinských občanů také slovenské a polské železnice. Ukrajinci tak mohou využít bez komplikací také pravidelné spoje do všech míst v České republice.

Humanitární materiální pomoc, kterou může veřejnost donést do stanice Bohumín:
- balená voda
- deky
- spacáky
- karimatky
- trvanlivé potraviny
- proteinové tyčinky
- analgetika
- dětské pleny
- hygienické potřeba (kapesníky, toaletní papír atp.)

Mgr. Petr Šťáhlavský, tiskové oddělení České dráhy, a. s.

 

Právě přítomno: 438 hostů a žádný gestor