Je to sdružení zabývající se volnočasovými aktivitami železničářů, mimo jiné i se záměrem propagovat železnici jako takovou. Cílem je organizace a kultivace zájmové činnosti železničářů ve volném čase jak na národní, tak i mezinárodní úrovni. Sdružuje kreativní lidi, kteří pracují na železnici a svůj volný čas věnují umění a tvorbě, vzdělávání se a hře.

Čeští železničáři jsou členy FISAIC od roku 1990. Agenda spojená se zajišťováním FISAIC se přesunula k Odborovému sdružení železničářů (OSŽ). Na národní i mezinárodní úrovni organizuje výstavy, semináře a workshopy, soutěže, konference, mezinárodní akce, jednání skupin a další. Současně se snaží vytvářet prostor pro to, aby se členové FISAIC mohli prezentovat jak na národní, tak i na mezinárodní úrovni. Momentálně jsou jeho členové aktivní v rámci devíti skupin. 

Tuto informaci získáme brouzdáním po webových stránkách OSŽ ještě s doplněním, že mezi tyto skupiny patří také Kreativní ruční práce – a jak už název napovídá, zabývá se výrobou ručně vytvářených předmětů.

A jak jinak se s jejich výrobky osobně seznámit, než dejme tomu při významných tradičních událostech, mezi které se řadí blížící se oslavy svátků Velikonoc. Tu je možno uplatnit opravdu veškerou kreativitu… a nejen při klasickém zdobení vajec.

To osobní seznámení je také možno při návštěvě Informačního centra Správy železnic, kde je výzdoba z prací členek FISAIC k dispozici. Podpořit je svou návštěvou přišli 28. března v odpoledních hodinách generální ředitel Správy železnic Bc. Jiří Svoboda, MBA a předseda OSŽ Mgr. Martin Malý. Výzdobu si nenechal ujít ani generální sekretář USIC Dr. Miroslav Kaprálek, na snímku ve společnosti pracovnic Informačního centra Správy železnic Michaely Sochorové a Viktorie Švarcové.

Na otázku, jak hodnotí mimopracovní aktivitu svých zaměstnankyň, generální ředitel Správy železnic odvětil: „Jsem velice rád, že i v letošním roce jsme, respektive naši zaměstnanci, zaměstnankyně, členové, členky odborové centrály, potvrdili, že ctí tradice… a od toho je přesně toto zázemí (Informační centrum Správy železnic – pozn. red.). A věřím, že takovéto ctění tradic je symbolem velké komunity železnice.“

 

Text a foto: Milan Sedlák 

 

  


 

Právě přítomno: 185 hostů a žádný gestor