Od roku 2026 má na lince R9 Praha–Havlíčkův Brod–Jihlava/Brno jezdit vítězný uchazeč vzešlý z uplynulého nabídkového řízení Ministerstva dopravy. Ministerstvo obdrželo dvě nabídky, podali je České dráhy, a.s. a RegioJet a.s.  Na základě posouzení a hodnocení nabídek byla jako ekonomicky nejvýhodnější vybrána nabídka dopravce RegioJet a.s. Cestující se mohou těšit na nové vlaky a lepší dostupnost krajské Jihlavy. Smlouva o zajištění rychlíkové dopravy bude uzavřena na 15 let.

Spojení by mělo vypadat tak, že se výrazně zlepší dostupnost Jihlavy vlakem, protože každých 120 minut pojede přímý vlak Praha–Havlíčkův Brod–Brno a každých 120 minut přímý vlak Praha–Havlíčkův Brod–Jihlava.

Další zlepšení čeká cestující i v případě samotných vlaků na uvedené lince. Mohou se těšit na nová vozidla, která mohou jezdit alespoň 200 km/h. Jde o to, aby vozidla, jejichž ekonomická životnost bude 30 let, mohla později využívat i úseků vysokorychlostních tratí, například v části trasy mezi Prahou a Kolínem. K dispozici bude připojení k internetu a prodej občerstvení ve vlaku.

Myslíme i na cestující se sníženou mobilitou a ty, kteří využijí nástup či výstup bez schodů. Alespoň jedny dveře vlaku z každé strany musí být nízkopodlažní.

Smlouva bude uzavřena na dobu 15 let. Dojde totiž k pořízení vozidel, která mají dlouhou odpisovou dobu. Navíc smlouva stanoví požadavek na převod vozidel na dalšího dopravce.

 

František Jemelka

Vedoucí tiskového oddělení a tiskový mluvčí

Ministerstvo Dopravy České republiky

 

Vlakovou dopravu zajistí nově v části kraje ARRIVA

V prosinci 2024 končí smlouva Jihomoravského kraje s Českými drahami na provoz vlaků na jižní Moravě. Konkrétně provozní soubor JIH už má vybraného nového dopravce – společnost ARRIVA vlaky s.r.o., která začne přepravovat cestující od prosincové změny jízdních řádů 2024.

V jižní části regionu, kam spadají například linky S8 Břeclav–Znojmo, S52 Zaječí–Kobylí (Hodonín), S91 Hodonín–Veselí n. Mor.–Vrbovce, tak kraj od nově vysoutěženého dopravce očekává lepší standard pro cestující.

„Naším požadavkem byla například kapacita na vlak nejméně pro 105 sedících cestujících, plocha ve vozidlech musí být alespoň ze 40 % nízkopodlažní, dále jsme ve vlacích požadovali klimatizaci, wifi a možnost přepravy jízdních kol,“ řekl radní pro dopravu Jiří Crha.

Jihomoravský kraj oslovil s poptávkou na zajištění železničního provozu dopravce GW Train, České dráhy, RegioJet, Leo Express a ARRIVA.

Nabídku pak podali dopravci České dráhy, Leo Express a ARRIVA,“ uvedl radní Crha. „Smlouvu s vítěznou společností ARRIVA lze uzavřít nejdříve po uplynutí dvou měsíců od uveřejnění oznámení na úřední desce Jihomoravského kraje. Jakmile ji uzavřeme, bude uveřejněna v registru smluv včetně cenových údajů,“ doplnil.

Provozní soubor STŘED (například z Brna směrem na Moravský Krumlov a směrem Kyjov, Veselí nad Moravou a Staré Město u Uherského Hradiště) a provozní soubor LINKA S4 (v úseku Brno–Zastávka u Brna) čekají na výsledek probíhajících jednání o přímém zadání.

Ještě letos kraj plánuje vypsat nabídkové řízení na provoz 37 elektrických jednotek Moravia, rovněž s termínem zahájení od prosince 2024. Výrobce ŠKODA TRANSPORTATION by měl všechny nové vlakové soupravy dodat nejpozději do konce letošního května.

 

Mgr. Alena Knotková

odbor tiskových věcí a marketingu

tisková mluvčí

Krajský úřad Jihomoravského kraje

 

Právě přítomno: 294 hostů a žádný gestor