Od pondělního (30. 3. 2015) do středečního (1. 2. 2015) rána eviduje Drážní inspekce 17 srážek vlaku se stromem. V průměru tedy téměř šest denně, což je neobvykle vysoké číslo. Větší potíže v železniční dopravě kvůli popadaným stromům na koleje začaly v úterý 31. března dopoledne, nejvíce problémů zaznamenaly České dráhy podle mluvčí Radky Pistoriusové v Plzeňském, Karlovarském a Jihočeském kraji.


Například na trati Praha - Plzeň - Cheb (170) v úterý komplikovaly dopravu popadané stromy na celkem třech úsecích:
Praha-Radotín – Dobřichovice (spadlý strom; provoz zastavený v obou kolejích s podezřením na poškození trakčního vedení - zhruba hodinu a tři čtvrtě vlaky nejezdily),
Plzeň - Chrást u Plzně (spadlý strom a poražený stožár trakčního vedení; provoz zastavený od 12.25 h, v 17.58 h obnoven provoz po jedné koleji, od 19.02 h po obou kolejích, v úseku Rokycany – Plzeň hl. n. kyvadlová náhradní autobusová doprava),
Pavlovice - Ošelín (spadlý strom; v čase 12.25 h až 13.23 h zastaven provoz, náhradní autobusová doprava v úseku Cheb – Stříbro).

 

Ve středu 1. 4. 2015 ráno evidovaly České dráhy další narušení provozu kvůli popadaným stromům, a to především na regionálních tratích. „U Brantic na Opavsku brzy ráno vlak najel do spadlého stromu a vykolejil, nikdo nebyl zraněn. Na Šumavě, ale také ve středních Čechách, navíc přetrvávaly problémy z úterý," uvedla Radka Pistoriusová s tím, že v tomto případě šlo o tratě zejména v Plzeňském kraji, a to mezi Domažlicemi a Planou u Mariánských Lázní a Horažďovicemi a Domažlicemi. V Pardubickém kraji byl zastaven provoz mezi Moravskou Třebovou a Dzbelem a ve Středočeském pak na úseku tratě mezi Kácovem a Ledečkem. Problémy ale přetrvávaly také v Královéhradeckém kraji na trati z Doudleb nad Orlicí do Rokytnice v Orlických horách. „Kromě toho ještě zůstaly mimo provoz některé tratě po úterním silném větru. V Jihočeském kraji je to trať mezi Rybníkem a Horním Dvořištěm a Českými Budějovicemi a Černým Křížem. Tam byly problémy i s náhradní autobusovou dopravou, protože ani silnice nebyly sjízdné," dodala mluvčí.

Máte aktuální snímky z kalamity na železnici ve vašem okolí? Chcete se s ostatními podělit o své zážitky? Máte zájem je zveřejnit na webu OSŽ? Můžete je poslat na adresu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..
Michael Mareš

Právě přítomno: 171 hostů a žádný gestor