České dráhy změnily strategii, už nechtějí prodat pražské Masarykovo nádraží SŽDC. Národní dopravce naopak plánuje budovu rekonstruovat tak, aby mohla sloužit jako výkladní skříň. V úterý 27. 6. 2017 to oznámil generální ředitel ČD Pavel Krtek s tím, že vlastnictví Masarykova nádraží bude pro ČD konkurenční výhodou v budoucí soutěži na provoz vlaků z Letiště Václava Havla do pražského centra.

Masarykovo nádraží nebylo spolu s brněnským hlavním nádražím součástí loňského převodu 1574 nádražních budov z dopravce na SŽDC. ČD počítaly s tím, že je na SŽDC převedou později, ale to se nejspíš nestane.

Znovu totiž ožívá projekt rychlodráhy, která má vzniknout modernizací jednokolejné Buštěhradské dráhy z Masarykova nádraží přes Dejvice a Veleslavín do Kladna s vybudováním odbočky na letiště. Jak připomíná server Novinky.cz, vláda tento záměr schválila již v roce 1999. Start modernizace se ale léta odkládal a nakonec v roce 2009 jej ministerstvo dopravy pro nedostatek finančních prostředků uložilo k ledu. Projekt byl oživen až s nástupem koaliční vlády Bohuslava Sobotky (ČSSD). V červnu 2015 ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) schválil variantu, podle níž budoucí rychlodráha o dvou kolejích povede v Praze z Masarykova nádraží přes Negrelliho viadukt do Stromovky, z ní tunelem do Dejvic a dále do Veleslavína s odbočkou na Dlouhé míli na letiště. Cesta z centra města na letiště se tak má zkrátit na pouhých 27 minut a cestující nebudou muset na rozdíl od současného stavu přestupovat z metra na autobus.

První etapou modernizace Buštěhradské dráhy je rekonstrukce Negrelliho viaduktu v Praze. Tu Správa železniční dopravní cesty slavnostně zahájila za účasti premiéra Sobotky 8. června. Kvůli sporům s městskou částí Praha 6 se ale odhaduje, že rychlodráha propojí letiště s pražským centrem a Kladnem až v roce 2027. Jak uvádí server Novinky.cz, do věci se už osobně zapojil i Sobotka, který rychlodráhu považuje za jednu z priorit. Na nedávné schůzce s Pavlem Krtkem jednal o přímém zapojení Českých drah do tohoto projektu.

Michael Mareš s využitím Novinek.cz
 

Právě přítomno: 288 hostů a žádný gestor