První „Youtuberský“ letní tábor pro děti železničářů se konal začátkem července v rekreačním zařízení Prudká, které patří ZO OSŽ železniční stanice Brno. Děti se na tomto táboře mohli seznámit se zásadami správného natáčení snímků (na mobilní telefon nebo na tablety), které následně uveřejňují na internetu. Iniciativa ve zřízení tohoto tábora patří prvnímu místopředsedovi OSŽ Vladislavu Vokounovi, který se postaral rovněž o to, aby tábor přinesl dětem co největší užitek (Na snímku generální ředitel Českých drah Pavel Krtek diskutuje s jedním z účastníků youtuberského letního tábora.).

V tomto směru oslovil vedení Českých drah se žádostí o spolupráci. K tomu, aby se děti v této činnosti co nejvíce zdokonalily, včetně výuky potřebných anglických termínů, se zasloužily společnosti ČD – Informační systémy (technické zabezpečení) a ČD – DVI (lektorská podpora).

Kompletní technická podpora společností ČD – Informační systémy zahrnula vybavení tábora potřebnými Notebooky, konektivitou do Internetu, tiskárnou, kamerou, mobilními zařízeními a další potřebnou technikou. Společnost ČD – Informační systémy vznikla v roce 2012 s více než patnáctiletou nástupnickou tradicí IT dodavatele pro železniční dopravu a přepravu. Dnes je ČD - IS pro Skupinu Českých drah primárním IT integrátorem zajišťujícím centrální provoz a poskytování IT služeb napříč celou Českou republikou, s pokrytím klíčových lokalit v Praze, Pardubicích, Plzni, Ostravě, Olomouci a Brně.

ČD - IS disponuje profesionálním vývojovým týmem pro dodávky IT řešení v oblasti nákladní i osobní dopravy a dopravní infrastruktury. Ve svém portfoliu má produkty na platformě JAVA, NET, SAP, datových skladů či portálových řešení.  Nedílnou součástí poskytovaných služeb je také provozní podpora pro důležité aplikace, jako je například PRIS (Provozní Informační Systém ČD CARGO), DISC (Dispečerský systém) nebo PARIS (informační systém osobní přepravy) včetně UNIPOK a řada dalších.  ČD-IS rovněž zajišťuje provoz karetního systému (In-Karta) pro odbavení cestujících včetně servisu pevných i mobilních IT zařízení po celé síti.

Technické zajištění dětského "Youtuberského" tábora tak bylo pro ČD-IS v podstatě činností, kterou se běžně zabývá, snad jen tentokrát pro neobvyklé zákazníky a v trochu nezvyklém prostředí. Bližší informace o tomto táboře přineseme v Obzoru č. 14, který vyjde 17. července.

S využitím informací předsedy představenstva ČD – IS Miloslava Kopeckého zpracoval

Miroslav Čáslavský

Právě přítomno: 322 hostů a žádný gestor