Správa železniční dopravní cesty pokračuje v opravách výpravních budov železničních stanic v celé republice. Zatím poslední opravenou nádražní budovou se může pyšnit středočeské město Zdice. Modernizace zdejší výpravní budovy probíhala od srpna loňského roku, t j. něco přes půl roku. Náklady na její opravu dosáhly částky téměř 8,8 milionu korun.

Během rekonstrukce prošlo osobní nádraží opravou vnějšího pláště včetně výměny oken, klempířských konstrukcí, zabezpečovacích prvků, či elektroinstalace. Zrekonstruovány byly i veřejné toalety. Protože střecha budovy byla poměrně zachovalá, vyměnilo se na ní pouze dřevěné podbití. „Součástí prací byla také úprava vstupů do objektu, nová je střešní krytina u všech přístavků. Opravy se dočkala i čekárna pro cestující, nový je venkovní i vnitřní mobiliář,“ zhodnotil provedené práce generální ředitel SŽDC Pavel Surý.
Zdice jsou po Zadní Třebani dalším nádražím, které už má opravenou výpravní budovu v této části Středočeského kraje, konkrétně na trati mezi Prahou a Plzní. Ještě letos se opraví staniční budova v Karlštejně, na příští rok se pak chystá oprava nádražní budovy v sousedních Hořovicích a především pak zahájení rozsáhlé rekonstrukce berounského nádraží, u kterého se aktuálně dokončuje potřebná dokumentace pro stavební řízení.
Pokud jde o opravy dalších středočeských nádraží, tak již loni se opravily budovy v Dobříši, Rakovníku či Kostomlatech nad Labem. Letos je v plánu dokončit opravu výpravní budovy v železniční stanici Kutná Hora město, Příbram a zahájena bude oprava v Kolíně. Vedle rozsáhlých rekonstrukcí vybraných stanic probíhají na řadě míst drobné opravné práce. Po roce 2020 by pak měly podle plánu začít velké rekonstrukce kralupského, nymburského a mladoboleslavského nádraží. U každého z těchto tří nádraží se budou plánované investice pohybovat v řádech desítek milionů korun.
-čas-
(s využitím tiskové zprávy SŽDC)

 

Právě přítomno: 292 hostů a žádný gestor