Ve dnech 11. - 13. října 2019 uspořádal francouzský zemský svaz UAICF výroční mezinárodní výstavu interoperabilních modulů junior FISAIC u příležitosti modelářské výstavy ve městě Sedan v Ardenách. Na výstavě byla sestavena síť 30 modulů junior v měřítku 1:87 (H0) s premiérovým digitálním provozem, který umožnil provoz více individuálně ovládaných vlaků na trati a přidal atraktivní ozvučení nasazených hnacích vozidel. Na výstavě se aktivně podíleli Češi, Francouzi, Maďaři a Němci.

Na mezinárodní modelářské výstavě RAMMA 2019 v Sedanu na ploše 6000 m2 v pěti halách vystavovali modeláři nejen železnici ve všech měřítkách, ale i letadla, lodě, vojenskou techniku s válečníky a další. Součástí výstavy byl i neodmyslitelný prodej modelů, stavebnic a modelářského materiálu. U příležitosti mezinárodní modelářské výstavy proběhlo již 19. jednání mezinárodní technické komise FISAIC pro železniční dědictví a železniční modelářství, které od roku 2010 předsedá Český zemský svaz FISAIC. Jednání komise se poprvé zúčastnili železničáři z Belgie. Výstavy a jednání komise se zúčastnilo 45 delegátů z evropských národních železničních podniků včetně generálního prezidenta FISAIC pana Philippe Rouche a prezidenta UAICF pana Ghislaina Heinena.

V rámci doprovodného programu delegáti navštívili atraktivní muzejní železnici CFV3V v nedalekém belgickém městě Mariembourg s jízdou dieselovým motorovým vozem ex-SNCF „Picasso“ řady NANCY XBD 3998 z roku 1952, který s motorem Renault o výkonu 300 koní v provozu dosahoval rychlosti až 120 km/h. Cílem byla stanice Treignes s nádhernou muzejní expozicí a opravárenskou halou. Zatímco muzejní dráha je v provozu od roku 1973, železniční muzeum v Treignes bylo otevřeno v roce 1994.

Historie dnešní muzejní dráhy sahá do roku 1845, kdy vznikla společnost «Chemin de fer l’Entre Sambre et Meuse». V roce 1854 železnice mezi řekami Sambre a Meusse fúzovala s dráhou «Grand Central Belge» provozující magistrální trať Antverpy-Rotterdam. Od 1. ledna 1897 trať Mariembourg-Vireux převzal belgický stát. Stanice Vireux ve Francii byla vystavěna jako pohraniční přechodová a teprve v roce 1902 byla PPS vystavěna v Treignes, kde do té doby byla zastávka. Kolem roku 1925 chtěly Belgické železnice trať z Mariembourgu do Treignes zdvojkolejnit, k čemuž však došlo jen v úseku Mariembourg - Nismes. Trať je v archivu SNCB označena číslem 132 a veřejné osobní dopravě sloužila do 29. září 1963. Nákladní doprava ustala v úseku Mariembourg-Nismes 12. října 1977. Trať 132 Mariembourg-Treignes o délce 14 km je označovaná jako „Dráha 3 údolí“, kterými prochází.

Pořadatelé z UAICF dále nabídli návštěvu zdařilé expozice Muzea války a míru v Ardenách v obci Novion-Porcien. Muzeum přibližuje historii regionu francouzských Arden v letech 1870 až 1945, od porážky francouzského krále u Sedanu v roce 1870 až po válečné operace druhé světové války do roku 1945. Muzeum je na ploše 4000 m2 a člení se na dvě komplementární části. V suterénu je věrně zobrazeno deset animovaných scén s audiovizuálním doprovodem z posledních tří velkých konfliktů, kterým byl region Arden vystaven. V přízemí je názorně předveden vývoj zbraní a techniky od roku 1870 do 1945. Každý významný okamžik bojů je provázen audio průvodcem a šesti videofilmy.

Roman Štěrba



Právě přítomno: 295 hostů a žádný gestor