Státní koncern Rakouských spolkových drah (ÖBB) prochází v období krize způsobené nemocí COVID-19 těžkou zkouškou. Koncern zaměstnávající téměř 42 000 zaměstnanců převedl na 10 000 z nich na částečný úvazek. Podle šéfa ÖBB Matthäho výkladní skříň podniku, elitní jednotky railjet, přepravovaly koncem března každá jen několik cestujících. Denní ztráta koncernu činí 10 mil. eur.

Vedle železniční osobní dopravy se s dopady krize potýká i autobusová divize ÖBB-Postbus, cestovní kancelář Railtours, ale i železniční nákladní doprava Rail Cargo. Původní plány zahrnovaly převod na částečný úvazek až 12 500 zaměstnanců. Od 1. dubna 2020 se nakonec jedná o 10 000 pracovníků autobusové dopravy, železniční osobní a nákladní dopravy. Nákladní přeprava klesla o čtvrtinu až třetinu ve srovnání se stejným obdobím loni. Osobní doprava přešla na nedělní jízdní řád s posilovými vlaky ve špičkách, počty přepravených cestujících se propadly o 80 až 90 procent.

Z preventivních důvodů mají osoby zachovávat vzájemný odstup. To nebyl problém ve vlacích railjet do Grazu, kde cestovalo méně než 10 osob a mělo k dispozici vlak o délce 200 metrů. Jednotky CityJet zase lehce zvládají 15 cestujících při kapacitě 250 sedadel.

Koncern ÖBB vyčíslil požadavek na subvence na částku 500 mil. eur (cca 13,5 mld. Kč), avšak z toho 250 mil. eur žádá jen Rail Cargo Austria, takže nelze předpokládat, že částka je konečná.

Nestátní dopravce Westbahn (avšak s majetkovým podílem francouzských státních SNCF) vyčíslil ztráty na 16 eur za ujetý kilometr, celkem na 7 mil. eur.

Roman Štěrba, s využitím kurier.at
 

Právě přítomno: 372 hostů a žádný gestor