Ostravské nadchody dlouho budily hrůzu, zejména u starších cestujících. V minulých letech byly sice schody z nástupišť doplněny eskalátory a v roce 2017 byly zprovozněny i výtahy, schody z vestibulu však stále zčásti zůstávaly použitelné jen pro pěší chůzi. Koncem dubna však bude zahájen zkušební provoz eskalátorů i zde.

„Nové pohyblivé schody se budovaly od loňského srpna. Cestující je budou moci využívat jak při pohybu mezi jednotlivými podlažími výpravní budovy, tak zejména při cestě k vlakům,“ uvedla mluvčí Správy železnic Nela Friebová. Jak dále dodala, výrazně to zlepší přístup z haly k nástupištím a opačně. Eskalátory jsou široké jeden metr a umožní obousměrný provoz mezi prvním a druhým nadzemním podlažím. „Na ně naváže další dvojice pohyblivých schodů o šířce 80 centimetrů, které nahradily dosavadní schodiště. Cestující se po nich dostanou do třetího nadzemního podlaží, které se nachází v úrovni staničního nadchodu,“ popsala mluvčí.
Přístup od pokladen v přízemí do patra, kde jsou obchody, WC a čekárna, dosud zajišťoval jeden eskalátor, který byl z obou stran obklopen pevnými schodišti. Přístup z druhého podlaží do třetího, které vede k nástupištím, byl kromě výtahu jen po pevném schodišti. Eskalátor dělníci demontovali i s vestavbami pod ním a pod schody a odbourali pravé schodiště, část stropu, několik příček a také strop suterénu.
„Řezání a bourání železobetonových konstrukcí, které si vyžadovalo složité statické podchycení, probíhalo výhradně v nočních hodinách o sobotách a nedělích tak, aby nerušilo cestující,“ uvedla Friebová. Práce provedla společnost OHL ŽS. Náklady na jejich vybudování dosáhly téměř 22 milionů korun.
Miroslav Čáslavský, s využitím tiskové zprávy ČTK

 

Právě přítomno: 316 hostů a žádný gestor