Poslední červnový víkend zahájí České dráhy společně se svými zahraničními partnery provoz části nočních vlaků. Po tříměsíční pauze vyvolané epidemií COVID-19 si tak cestující znovu můžou naplánovat cestu v pohodlí lůžkových vozů do Tater či do Alp. Noční vlak z Prahy do Popradu, Košic a Humenného pojede poprvé v noci z pátku na sobotu 26./27. června, přímý vůz z Prahy přes Linec a Innsbruck do Curychu sveze cestující poprvé v noci z neděle na pondělí 28./29. června.

O ostatních nočních vlacích se vedou další jednání, vzhledem k přísným hygienickým požadavkům na jejich provoz je ale pravděpodobné, že některá tradiční spojení ještě nebudou během léta v provozu.

O obnovení nočních vlaků probíhala v uplynulých týdnech jednání mezi všemi dopravci, kteří se podílejí na jejich provozu, ale také se servisními společnostmi, jejichž průvodci se starají o pohodlí cestujících během cesty. Na zprovoznění první části nočních mezistátních vlaků se v minulém týdnu domluvili zástupci Českých drah, Železniční společnosti Slovensko, Rakouských a Švýcarských spolkových drah a také Maďarských železnic, v posledně jmenovaném státě bude záviset na tom, kdy se podaří zprovoznit povodní poničený úsek Szob – Nagymaros.

Zprovoznění dalších nočních vlaků je předmětem pokračujících jednání. V případě příznivé epidemiologické situace se uvažuje o zprovoznění nočního spojení mezi Prahou a Krakovem v polovině července. V jednání je také vedení vlaku nightjet v základní trase z Vídně přes Břeclav a Bohumín do Berlína a zpět. U tohoto spojení se ale čeká, zda dojde k úpravě podmínek polských úřadů pro minimální rozestupy cestujících a s tím souvisejících pravidel pro obsazování oddílů v lůžkových a lehátkových vozech.

Hygienická opatření polské a také maďarské strany mají vliv i na další tradiční přímá spojení. Během léta tak pravděpodobně nebude zajištěné přímé spojení z Prahy do Varšavy, ani spoje zajišťované lůžkovými a lehátkovými vozy polských a maďarských železnic v relacích z Vídně a Budapešti do Varšavy nebo z Budapešti do Berlína. Cestující z České republiky naopak nepřijdou o noční sezónní vlaky z Bohumína k polskému Baltu (Svinoústí, Kolobřehu a Helu). V provozu budou od noci 26./27. června, zatím ale bez lůžkových vozů.

Michael Mareš s využitím tiskové zprávy ČD
 

Právě přítomno: 282 hostů a žádný gestor