Ve středu (15. 7. 2020) večer zasedla na ministerstvu dopravy expertní komise pro bezpečnost na železnici. Ministr dopravy Karel Havlíček se na ní sešel se zástupci Správy železnic, Českých drah, Drážního úřadu, Drážní inspekce a s dalšími nezávislými experty z akademické sféry. Tématem schůzky bylo, jak zareagovat na sérii mimořádných událostí na železnici.

Účastníci schůzky se shodli na následujícím:

✅ Na všech tratích provozovaných v režimu D3 od 15. 8. 2020 znovu zavedeme ohlašovací povinnost pro strojvedoucí.

✅ Na lokálních tratích budeme investovat do dalších návěstidel.

✅ Okamžitě začneme investovat do zjednodušeného ETCS systému, který bude využit právě na lokálních tratích. Systém bude plně kompatibilní s evropským systémem ETCS.

✅ Na hlavních koridorech budeme pokračovat v instalaci evropského ETCS systému. Od roku 2018 jsme do něj investovali 4 miliardy, další desítky miliard budeme investovat v následujících letech.

✅ 500 nejrizikovějších železničních přejezdů zabezpečíme do roku 2022. Původní termín byl až rok 2028, nově to bude mnohem dříve.

✅ V Poslanecké sněmovně je připravena ke schválení novela zákona o dráhách, která zavádí monitoring licence strojvedoucích.

✅ Připravujeme zlepšení výcviku strojvedoucích pomocí nových simulátorů.

Komise pro bezpečnost se bude scházet pravidelně. Jejím úkolem bude poskytnout zpětnou vazbu na základě poznatků z praxe, aby bylo možné navrhnout další konkrétní změny v bezpečnosti na železnici.

Michael Mareš
Zdroj: Facebook ministra dopravy Karla Havlíčka


 

Právě přítomno: 248 hostů a žádný gestor