V úterý 4. srpna 2020 podepsalo Národní technické muzeum (NTM) se Správou železnic memorandum o spolupráci. Memorandum potvrzuje společný zájem obou subjektů o dokumentaci a záchranu odkazu předcházejících generací v oblasti železnice. K podpisu došlo v Železničním depozitáři NTM Chomutov, v němž se nyní nově nacházejí tři kolejová vozidla zapůjčená Správou železnic.

Jak při podpisu Memoranda uvedl generální ředitel NTM Karel Ksandr, je Správa železnic pro muzeum důležitým partnerem pro budování a doplňování železniční sbírky, která je největší státní sbírkou u nás. „Správa železnic se stala také jedním z hlavních partnerů připravovaného Muzea železnice a elektrotechniky NTM v Praze na Masarykově nádraží,“ dodal Ksandr.
Podle slov Jiřího Svobody, generálního ředitele Správy železnic, prošla železniční infrastruktura za dobu své existence zajímavým vývojem, který chce Správa železnic představit široké veřejnosti. „Infrastruktura nejsou jen koleje, ale i technika, která se po nich pohybuje. Není tak na očích jako běžné vlaky proto jsou muzejní exponáty zapůjčené z vozidlového parku naší organizace skvělou příležitostí pro každého, aby si rozšířil své znalosti železnice,“ vysvětlil Svoboda.
Kolejová vozidla, která Správa železnic představuje v Železničním depozitáři NTM v Chomutově doplňují tamní muzejní sbírku o tři exponáty. Prvním z nich je nákladní železniční drezína MUV 69, která byla koncipována jako univerzální nosič různých nástaveb, traťových strojů a manipulačních zařízení. Tato drezína sloužila na železnici do roku 2006. Druhým exponátem je přívěsný vozík osobní (PVO) z roku 1975, který byl upraven pro převoz svařovací soupravy a sloužil do roku 2015 – dodnes je jediným osobním přípojným vozem k drezíně, který kdy byl na našich železnicích v provozu. Třetím vystaveným exponátem je tlačný kolejový pluh KSP 411S (na úvodním ilustračním snímku), který je bez vlastního pohonu a musí být tlačen lokomotivou. Tato tři vozidla dokumentují v Chomutově nedávnou historii technické práce na železnici.
Miroslav Čáslavský, s využitím tiskové zprávy Správy železnic
Foto: Trainpix

 

Právě přítomno: 451 hostů a žádný gestor