Logistická společnost ČD Cargo Logistics, 100% dceřiná společnost největšího tuzemského železničního dopravce ČD Cargo, zaznamenává silný růst poptávky po železniční přepravě zboží mezi Českou republikou a Čínou i v opačném směru po „Nové hedvábné stezce“. Společnost ČD Cargo Logistics mimo jiné úspěšně realizovala přepravu zdravotních pomůcek několika ucelenými vlaky z Číny pro Ministerstva vnitra České republiky a Slovenska a je kapacitně připravena zajistit další dopravu zdravotnického materiálu.

ČD Cargo Logistics zajišťuje železniční přepravu po „Nové hedvábné stezce“ již více než pět let. Železniční spojení s Asií je využíváno zejména pro přepravu elektroniky, automobilových součástí a dalšího spotřebního zboží. V uvedených komoditách se železniční doprava po „Nové hedvábné stezce“ stala rovnocennou konkurencí pomalejší námořní a cenově náročnější letecké dopravě. V posledních měsících ČD Cargo Logistics zaznamenává zvýšenou poptávku zejména po vývozu dřeva v kontejnerech do Číny. „Daří se nám pružně reagovat na poptávku po rychlé přepravě ze strany českých vývozců dřeva a získáváme tím nové zákazníky, kteří dříve využívali pomalejší lodě,“ říká Ivan Bednárik, předseda představenstva ČD Cargo a předseda dozorčí rady ČD Cargo Logistics.

ČD Cargo Logistics ve spolupráci s ruskými a čínskými partnery nabízí přepravu nejen v ucelených kontejnerových vlacích, ale i přepravu jednotlivých kontejnerových zásilek (FCL) a kusových zásilek (LCL). Přeprava po „Nové hedvábné stezce“ trvá 16 až 20 dní, zatímco námořní jednou tak dlouho.

„V případě zajišťování přepravy zboží v rámci ´Nové hedvábné stezky´ poskytujeme českým vývozcům i importérům širokou škálu logistických služeb. Jmenovat můžeme zajištění kontejnerů, sledování zásilky po dobu přepravy, celní odbavení, svoz a rozvoz zásilky, včetně zajištění Door – Door na obou koncích přepravy. Vlastní dopravní výkon ČD Cargo totiž představuje jen malou část, proto se touto službou zabývá naše dceřiná společnost ČD Cargo Logistics, která se dlouhodobě specializuje na poskytování kompletního logistického servisu,“ vysvětluje Ivan Bednárik. „Oproti námořní dopravě je nespornou výhodou železnice, že se nesoustřeďujeme jen na velké přístavy v Číně, ale nabízíme železniční spojení s mnoha dalšími destinacemi v Číně, Kazachstánu, Uzbekistánu nebo Rusku,“ uzavírá Ivan Bednárik.

Zdroj: Tisková zpráva ČD Cargo
 

Právě přítomno: 427 hostů a žádný gestor