Zcela nové, moderní klimatizované jednopodlažní a částečně nízkopodlažní třívozové elektrické jednotky z rodiny RegioPanter nasadí České dráhy do provozu nejprve v Moravskoslezském, a pokud záměr definitivně posvětí nové krajské vedení, také v Olomouckém kraji. Rámcová smlouva s vítězem soutěže na jejich dodávku - konsorciem Škoda Transportation a Škoda Vagonka, již byla podepsána, první z celkem šedesáti objednaných jednotek by se měly na kolejích objevit v roce 2023.

Jak řekl předseda představenstva a generální ředitel ČD Václav Nebeský, nové elektrické jednotky pro regionální přepravu budou stát 9,6 miliardy korun, přičemž z rámcového kontraktu budou České dráhy objednávat vždy jen tolik jednotek, na kolik budou mít zajištěno financování formou smluv s objednateli (kraji). „Regionální doprava dostane další impuls v podobě nových elektrických vlaků, které zajistí vyšší komfort a současně nabídnou důležité prvky výbavy z hlediska bezbariérovosti a bezpečnosti,“ dodal Nebeský.
Každá jednotka bude mít kapacitu téměř 240 sedících cestujících, k dispozici bude dostatek míst pro přepravu osob na invalidním vozíku, úložné prostory pro zavazadla včetně univerzálního prostoru pro uložení kočárků, jízdních kol nebo zvlášť objemných spoluzavazadel. Dále budou vybavené moderním audiovizuálním informačním systémem s LCD monitory, který bude cestující informovat o průběhu jízdy, např. o cílové stanici, směru jízdy, následující zastávce a také o mimořádnostech na trase. Nástupní dveře budou posuvné a ovládat se budou snadno tlačítky. Nevidomí pak budou moci použít k ovládání nástupních dveří vlaku speciální vysílačku pro nevidomé. Vlaky budou mít maximální rychlost 160 km/h, a budou vybaveny nejmodernějším evropským zabezpečovacím zařízením ETCS.
„V první fázi bychom chtěli z rámcového kontraktu závazně objednat až 29 kusů. Z nich jsou první dvě jednotky, jejichž nákup je podpořen i dotací z OPD2, určeny pro Moravskoslezský kraj. Dalších 27 vlaků by mělo po dohodě s krajskou samosprávou v letech 2023 a 2024 postupně vyjet na regionální tratě v Olomouckém kraji,“ přiblížil kontrakt člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro obchod Jiří Ješeta.
V současné době provozují České dráhy dvanáct jednosystémových stejnosměrných jednotek RegioPanter řady 440 (ty budou postupně technicky doplněny tak, aby je bylo možné provozovat i na střídavém napájecím systému), osm jednotek řady 640, sedmnáct jednotek řady 650 (dalších 31 těchto jednotek je již aktuálně ve výrobě) a čtrnáct jednotek pro dálkovou dopravu InterPanter řady 660 a 661.
Miroslav Čáslavský
Zdroj a ilustrační foto: tisková zpráva ČD

 

 

Právě přítomno: 359 hostů a žádný gestor