České dráhy se zabývají projekty na hybridní a bezemisní vozidla. Uvedl to na svém webu 25. listopadu server seznamzpravy.cz. Podle slov tiskové mluvčí Českých drah Gabriely Novotné, kterou tento zdroj citoval, chtějí být ČD v této oblasti lídrem na dopravním trhu a s vybranými kraji již jednají o možnosti využití vlaků s vodíkovým nebo bateriovým pohonem.

Přechod na bezemisní dopravu však vyžaduje systémovou finanční podporu ze strany státu a krajů, neboť náklady na pořízení a provoz těchto vozidel jsou zatím nad možnosti národního dopravce. „Bez významnější státní podpory bezemisních vozidel nebude významnější zavádění těchto provozů možné,“ uvedla Novotná. Vlaky na alternativní pohon by měly postupně nahradit motorové jednotky a motorové lokomotivy.
K tomuto kroku se schyluje v Německu ve spolkové zemi Bádensko-Württembersko, kde motorové soupravy budou nahrazeny vlaky na vodíkový pohon. Společnost Siemens a německý železniční operátor Deutsche Bahn oznámily, že budou testovat vodíkový vlak, který bude převážet cestující mezi čtyřmi městy v Bádensku-Württembersku. Na této trase nahradí naftou poháněné vlaky, které tam momentálně jezdí. Obě německé firmy uvedly, že testování bude trvat pouze rok a začne v roce 2024. Německý dopravce plánuje do roku 2050 ze své flotily vyřadit všechny dieselové vlaky.
Vodíkové vlaky v současnosti jezdí na některých tratích v Rakousku a v Dolním Sasku poté, co je v letech 2018 – 2020 otestoval francouzský výrobce kolejových vozidel Alstom.

Miroslav Čáslavský
Zdroj: Monitoring tisku


 

Právě přítomno: 451 hostů a žádný gestor