Sněhová kalamita od ranních hodin v pondělí 8. 2. 2021 komplikovala provoz vlaků, a to na několika místech v ČR. Nejvíce sníh postihl ranní provoz v Praze a středních Čechách, konkrétně v Kolíně či Nymburce. Provoz v rámci infrastruktury komplikovaly zejména zaváté výhybky nebo námraza na trakčním vedení. Desítky regionálních vlaků a vybrané dálkové vlaky byly České dráhy nuceny odřeknout, další měly zpoždění v řádech několika desítek minut.

„Na některých místech byla zavedena náhradní autobusová doprava, někde ale bohužel neumožnila sjízdnost silničních komunikací zavedení náhradních autobusů,“ uvedl tiskový mluvčí ČD Robert Pagan s tím, že v odpoledních hodinách se situace v dálkové dopravě již stabilizovala, vybrané vlaky však byly ojediněle zpožděné vlivem ranní kalamity.

Situace se v průběhu pondělního odpoledne zlepšovala i v regionální dopravě, především v okolí Prahy a ve středních Čechách. Částečně byla například odřeknuta linka mezi Prahou a Českým Brodem, omezení spojů bylo také na lince mezi Prahou a Lysou nad Labem, u některých vlaků byla současně omezena kapacita v souvislosti se změnou řazení. „Z důvodu námrazy na trakčním vedení byly v Moravskoslezském kraji i v odpoledních hodinách všechny vlaky v úseku Studénka - Mošnov a zpět nahrazeny náhradní autobusovou dopravou,“ dodal mluvčí.

Michael Mareš
 

Právě přítomno: 171 hostů a žádný gestor