V červenci loňského roku byla dokončena první etapa dlouho odkládané přestavby havířovského nádraží, která zahrnovala především vybudování nové odbavovací haly pro cestující a zázemí pro dopravce. Na tyto práce navázala druhá etapa rekonstrukce, která obsahuje kromě vstupu do podchodu a vybudování WC pro veřejnost také výměnu střešního pláště za současného zachování stávajícího podhledu.

Nový přístup z odbavovací haly do podchodu začal veřejnosti sloužit 5. února. Na přístupovou trasu do podchodu navazuje moderní hygienické zařízení pro cestující. To je vybaveno turniketem a platebním terminálem umožňujícím i bezhotovostní platby.
Pokračují i práce v přednádražním prostoru. „Po dohodě se zhotovitelem se nám podařilo sladit termín předání přednádražních prostor s pracemi umožňujícími přístup veřejnosti přímo z přednádraží do odbavovací haly a dále k vlakům. Cestující již nepoužívají přechod přes koleje, ale míří k nástupištím podchodem,“ uvedl za Správu železnic ředitel Stavební správy východ Miroslav Bocák.
Rekonstrukce havířovské výpravní budovy z 60. let minulého století začala v květnu 2019, její dokončení je plánováno v závěru letošního října. Předpokládané celkové investiční náklady stavby dosahují 157 milionů korun, financování zajišťuje Státní fond dopravní infrastruktury. Zhotoviteli prací jsou firmy OHL ŽS a TOMI REMONT.
V příštím roce by se měly v Havířově rozběhnout práce na celkové obnově kolejiště, rekonstrukce obou venkovních nástupišť (na snímku) a také podchodu, který bude doplněn o výtahy a prodloužen na druhou stranu kolejiště směrem do městské části Šumbark. V současné době probíhají práce na vypracování projektu.
Miroslav Čáslavský, s využitím tiskové zprávy Správy železnic
 

Právě přítomno: 315 hostů a žádný gestor