Do konce tohoto týdne by z pražského železničního nádraží ve Vysočanech měla zmizet stará výpravní budova, její demolice začala minulý týden. Nahradí ji nová odbavovací hala, na nádraží se zároveň změní i vedení kolejiště a vzniknou nová nástupiště. Celá stavba by měla být hotová do konce příštího roku. ČTK to dnes řekla mluvčí Správy železnic Nela Friebová. Přestavba vysočanské stanice je součástí velké rekonstrukce trati z Prahy do Mstětic.

Stávající výpravní budova je podle správy nevhodně umístěna uprostřed kolejiště. Nová hala bude stát na úrovni vstupu do podchodu z Paříkovy ulice. Všechna nástupiště propojí opravený a rozšířený podchod a přibude také druhý podchod z ulic Krátkého a Bratří Dohalských. Na nádraží se zároveň změní i dosavadní vedení kolejiště, vniknou zde dvě ostrovní a jedno vnější nástupiště. Cestující se na ně dostanou přes schodiště, eskalátory a výtahy. Stanice by po přestavbě měla být plně bezbariérová.
Práce na nádraží začaly už v minulých dnech. Stará budova byla do 10. dubna nejprve vyklizena, v minulém týdnu pak začala její demolice. Ta podle Friebové skončí do konce tohoto týdne. Vlakový provoz bude i přes práce fungovat v plném rozsahu, a to i po zahájení stavby nové haly.
Přestavba nádraží je součástí rozsáhlé rekonstrukce železnice mezi Vysočany a Mstěticemi. Ta vyjde na celkem 5,4 miliardy korun a hotová by měla být v roce 2024. Práce na trati začaly už v minulém roce.
Miroslav Čáslavský
Zdroj: tisková zpráva ČTK
 

Právě přítomno: 505 hostů a žádný gestor