Poslední dubnový den se na trati mezi Ústím nad Orlicí a Chocní nesl ve znamení slavnostního zahájení rekonstrukce jednoho z posledních dosud nemodernizovaných úseků prvního koridoru. V jejím rámci se výrazně změní současná podoba stanice Brandýs nad Orlicí (na snímku), zastávku Bezpráví nahradí odbočka. V rámci stavby dojde na téměř 10 kilometrů dlouhém úseku k rekonstrukci železničního svršku a spodku, a to včetně hloubkové sanace násypového tělesa trati v nestabilních úsecích. Modernizace se zaměří i na zabezpečovací a sdělovací zařízení, trakční vedení, silnoproudé technologie a mostní konstrukce.

„Tento úsek v minulosti žádnou modernizací neprošel, investice je nutná pro zachování potřebných parametrů železniční infrastruktury. Po plánované výstavbě nové trati bude sloužit zejména pro regionální a nákladní dopravu,“ konstatuje generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda. Jak dodává Martin Borovka, generální ředitel firmy Eurovia CS, která se na stavbě podílí se společnostmi Chládek a Tintěra Pardubice, Elektrizace železnic Praha a GJW Praha, při přestavbě budou využity nejmodernější technologie s ohledem na místní životní prostředí a nedalekou cyklotrasu. „Například výměnu kolejí provedeme bez zásahu do okolí metodou bez snášení kolejového roštu. Využijeme k tomu strojní sanační kolejovou linku,“ přibližuje průběh prací.
V rámci stavby budou vloženy výhybky v budoucí odbočce Bezpráví. Po jejím zprovoznění na konci tohoto roku bude možné využít obě koleje mezi stanicí Ústí nad Orlicí a odbočkou Bezpráví, respektive mezi touto odbočkou a stanicí Brandýs nad Orlicí při organizaci dalších výluk. Pak již nebude nutné omezovat provoz v celém úseku.
Práce budou pokračovat po zimní přestávce v únoru příštího roku, kdy se rozběhne i přestavba stanice Brandýs nad Orlicí. Při postupných výlukách, které budou pokračovat i v roce 2023, budou v Brandýse nad Orlicí vybudována i nová nástupiště s výškou nástupní hrany 550 mm nad kolejí, která přinesou cestujícím výrazně komfortnější nástup do vlaku. Pro přístup na nově zřízená nástupiště a zajištění vyšší bezpečnosti bude vybudován podchod, který umožní bezbariérový příchod k nástupišti a zároveň propojí obě části města Brandýs nad Orlicí. Obě nástupiště tak budou dostupná i od souběžné komunikace po levé straně trati u Tiché Orlice. Navíc se mimoúrovňovým přístupem zjednoduší pohyb osobám s omezenou schopností pohybu a orientace.
Prezentaci modernizace daného úseku najdete zde.
Miroslav Čáslavský, s využitím tiskové zprávy Správy železnic
 

Právě přítomno: 273 hostů a žádný gestor