České dráhy ve spolupráci s hlavním městem Prahou a Středočeským krajem připravily od června do října několik nostalgických vlaků tažených parními lokomotivami. Půjde o okružní jízdy do oblasti dolního Posázaví nebo malebným Prokopským údolím a Pražským Semmeringem. Poprvé v letošním roce vyjedou o víkendu 12. a 13. června.

Jak uvedl ředitel Regionálního obchodního centra ČD v Praze Jakub Goliáš, vlaky budou taženy parní lokomotivou 434.2186 přezdívanou Čtyřkolák, jejíž výroba započala již na konci 19. století, soupravu pak doplní historické osobní vozy, přičemž chybět nebude ani restaurační vůz s občerstvením. „Jízdy jsou naplánovány vždy na jeden víkend v měsíci, a to od června do října. Tradičně se těší obrovskému zájmu, doporučuji tedy všem cestujícím využít možnosti nákupu jízdenek v předprodeji na všech pokladnách a nově také v e-shopu Českých drah,“ dodal Goliáš.
Vlak „Párou Posázavím“ vyjede poprvé v sobotu 12. června na okružní výlet do oblasti dolního Posázaví a Ladova kraje s možností navštívit Týnec nad Sázavou. Historická souprava pojede po jedné z našich nejkrásnějších lokálek, romantickým krajem kolem řeky Vltavy a Sázavy, které za první republiky dali trampové název Posázavský Pacifik a ten jí zůstal dodnes.
V neděli 13. června se mohou zájemci prvně vydat „Párou Prahou“. Vlak vyjede z pražského smíchovského nádraží, bude pokračovat přes Zličín do Hostivice a zpět po stejné trase do stanice Praha-Smíchov. Z provozních důvodů půjde tento den o jedinečnou příležitost užít si nevšední výhledy na město z Pražského Semmeringu hned dvakrát. V následujících termínech již bude trasa tohoto vlaku opět okružní s jízdou Prokopským údolím.
Jízdenky je již nyní možné zakoupit v předprodeji na všech pokladnách i e-shopu Českých drah. Podrobné informace o nostalgických jízdách parních či motorových vlaků jsou na stránkách http://www.cdnostalgie.cz
Miroslav Čáslavský, s využitím tiskové zprávy Českých drah
Foto: ČD
 

Právě přítomno: 338 hostů a žádný gestor