Pro velký zájem ze strany fanoušků železniční historie připravily České dráhy ve spolupráci s Nadací Okřídlené Kolo pro zájemce možnost přispět na sbírkový účet, a cíleně tak pomoci k renovaci unikátní parní lokomotivy Albatros 498.112. Tuto lokomotivu se rozhodlo zachránit Centrum historických vozidel Českých drah před jeho úplnou devastací.

Začátkem listopadu loňského roku byl Albatros převezen z Loun do České Lípy, kde probíhá jeho restaurování pod vedením Davida Morce a Jiřího Cikána. Cílem Centra historických vozidel Českých drah je z Albatrosu, jediného kusu řady 498.1 v majetku národního dopravce, udělat vystavovatelný exponát. Pro přímou podporu renovace z řad veřejnosti mohou zájemci zasílat své příspěvky na sbírkový účet Nadace Okřídlené Kolo. Číslo účtu: 278975072/0300, variabilní symbol: 498112.
Lokomotiva Albatros (nyní s číselným označením 498.112) byla výrobně dokončena koncem roku 1954 v tehdejších Závodech V. I. Lenina v Plzni (Škoda Plzeň) pod výrobním číslem 3063. Postupně sloužila v depech Praha střed, Bratislava hlavné, Nové Zámky a Plzeň, v roce 1973 byla zrušena a převedena na vytápěcí kotel. Poté byla v roce 1976 prodána uhelným dolům Zbůch – důl Antonín Uxa v Tlučné u Nýřan, aby se koncem roku 1990 vrátila k ČSD, kde sloužila jako zdroj náhradních dílů v LD Praha Libeň. V roce 1993 byla jako neprovozní vrak převezena do Lužné u Rakovníka a poté do Loun. Z Loun byla převezena 10. 11. 2020 do České Lípy, kde započala její oprava do vystavovatelného stavu pracovníky depa Česká Lípa a dobrovolníky.
Před zahájením oprav v České Lípě chyběla této lokomotivě řada podstatných komponentů (např. jeden z válců, ojnice a kompresor). Začátkem května 2021 v rámci obnovy lokomotivy proběhl v České Lípě výplach kotle (na úvodním snímku), na kterém se podepsalo i jeho dlouholeté využívání pro vytápění v dolech. Renovací projde i tendr, který sloužil jako zásobník vody a uhlí.
Termín dokončení oprav není pevně stanoven, práce budou probíhat dle časových možností personálu v České Lípě. O umístění tohoto exponátu bude poté rozhodnuto až ve finální fázi renovace.
Miroslav Čáslavský, s využitím tiskové zprávy a foto ČD

Právě přítomno: 256 hostů a žádný gestor