V noci ze soboty 30. na neděli 31. října končí letní čas a hodinové ručičky se ve 3 hodiny posunou o hodinu zpět. Na území České republiky se změna času dotkne celkem čtyř nočních dálkových vlaků Českých drah a jejich partnerů. Ty budou uprostřed noci ve vhodných stanicích hodinu stát a odjedou z nich podle nového, středoevropského (tzv. „zimního“) času (SEČ).

Pokud by tyto spoje nezůstaly stát, jely by po změně času ve zbytku trasy o hodinu dříve. Regionálních vlaků se hodinové čekání týkat nebude, protože v době přechodu na nový čas žádné nejedou. Pondělní ranní vlaky pak vyjedou již podle SEČ.

Na území České republiky se změna času dotkne celkem čtyř nočních dálkových vlaků:
EN 442 Slovakia Humenné – Praha vyčká ve stanici Bohumín (odjede ve 3:28 h SEČ),
EN 97443/443 Slovakia Praha – Humenné vyčká ve stanici Bohumín a odjede v 3:00 h SEČ,
nightjet 456 Vídeň – Berlín vyčká ve stanici Bohumín a odjede v 02:15 h SEČ,
nightjet 457 Berlín – Vídeň vyčká ve stanici Bohumín a odjede v 02:20 h SEČ.

České dráhy zároveň zajistí ve stanicích Bohumín a Břeclav vzájemný přechod lůžkových vozů mezi všemi nočními vlaky a jako obvykle zajistí všechna plánovaná přímá spojení (tj. Praha – Bohumín – Krakov – Varšava, Vídeň/Budapešť – Břeclav – Bohumín – Krakov – Varšava a Praha – Břeclav – Budapešť, respektive naopak).

S posunem času o hodinu zpět by měli počítat také cestující, kteří využijí přímé noční spojení z Prahy přes Linec do Curychu a zpět. Tyto spoje budou na odjezd podle SEČ čekat na území Rakouska ve stanici Salzburg Hbf. Odtud budou odjíždět v 02:30 h SEČ směrem do Curychu (přímý spoj na vlacích EC 337/EN 462/EN 466) a v 04:47 h SEČ směrem do Prahy (přímý spoj EN 467/EN 463/EC 330).
Cestující, kteří využijí k cestě z Prahy do Brna půlnoční vlak IC 571 Jiří Bouda s vozy k sezení, přijedou na brněnské hlavní nádraží v 02.52 h letního času, tento vlak tak na své trase nebude na přechod času nikde čekat.

Na regionální vlaky změna času vliv mít nebude, protože v době posunu o hodinu zpět České dráhy žádné takové spoje vypravovat nebudou. Nepojedou ani spoje tzv. víkendového nočního rozjezdu s odjezdem ve 2:30 h z pražského hlavního nádraží do Středočeského kraje (resp. s příjezdem do Prahy hl. n. z opačného směru těsně před 2.30 h.). Všechny tyto vlaky jsou do odvolání zrušené v souvislosti s epidemickou situací.

Aktuální polohu vlaků si můžou cestující ověřit v mobilní aplikaci Můj vlak, na internetových stránkách www.cd.cz/vlak nebo na lince Kontaktního centra ČD 221 111 122.

Zdroj: Tisková zpráva Českých drah
 

Právě přítomno: 263 hostů a žádný gestor