Město Milovice zahájilo provoz nové cyklověže poblíž vlakového nádraží. Zákazníci Českých drah s platnou aplikací na In Kartě mohou využít výhodné ceny úschovného. Stejnou možnost mají u dalších 16 nádraží v republice. Cyklistům navíc České dráhy nabízejí možnost výpůjčky kol v nádražních půjčovnách. V turistické sezóně od května do října toho využilo téměř osm tisíc zákazníků. Pět poboček bude mít otevřeno i v zimní sezóně.

Cyklověže jsou v naprosté většině případů umístěné poblíž vlakových nádraží a propojují tak dva významné ekologické způsoby přepravy – po železnici a na kole. „Ve spolupráci s místními samosprávami nabízíme našim zákazníkům výhodné ceny úschovného a motivujeme je tak, aby při svých cestách upřednostnili ekologicky šetrnější dopravní prostředky před individuální dopravou,“ říká Jana Rotreklová, manažerka projektu ČD Bike. Uschovat bicykl v tzv. biketoweru a pokračovat v cestě vlakem je možné už na 17 místech v republice.

Nejnovější cyklověž je v provozu od začátku tohoto týdne ve středočeských Milovicích, odkud dojíždí velký počet cestujících za prací, do škol a za zábavou do hlavního města. Hned dvě cyklověže jsou k dispozici v sousední Lysé nad Labem a další pak slouží zákazníkům v tomto regionu v Poděbradech a v Kolíně.

Zákazníci Českých drah, kteří jsou držiteli bezkontaktní čipové In Karty s některou z platných aplikací (IN 25, IN 50, IN 100 či IN Business), mají parkování kol v naprosté většině cyklověží prvních 24 hodin zdarma, za každý další den úschovy zaplatí 5 Kč.

Cyklověž (biketower) je samoobslužný skladovací systém pro kola řízený průmyslovým robotem. Uvnitř cyklověže mohou cyklisté uskladnit kola v bezpečném a suchém prostředí bez přístupu jiných osob. Na kolo neprší, ani se na něj nepráší a je celou dobu monitorováno kamerovým systémem. Všechna kola jsou po dobu úschovy pojištěna proti poškození a krádeži. Přístup ke kolu je 24 hodin denně. Kolo lze ponechat v cyklověži nepřerušeně až 30 dní. Kapacita jedné cyklověže je 118 kol, z toho 16 dětských.

Před jízdou si mohou cyklisté pomocí chytrého telefonu nebo tabletu ověřit aktuální obsazenost cyklověží na internetových stránkách www.biketower.cz. Odkaz je uvedený také v QR kódu vyvěšeném na jednotlivých věžích.

Půjčovny kol ČD Bike – roste zájem o elektrokola
Cestující, kteří chtějí spojit výhodnou kombinaci přepravy vlakem a na kole, mají možnost využívat půjčovny kol ČD Bike. V hlavní turistické sezóně, která letos trvala od 1. května do 31. října, fungovalo po celé republice celkem 70 poboček. České dráhy v nich v tomto období zaregistrovaly celkem 7760 výpůjček. Navzdory pandemické situaci je přitom ve statistikách patrný rostoucí zájem o vypůjčení elektrokol. Zatímco loni tuto možnost využilo v hlavní turistické sezóně 921 lidí, letos jejich počet vzrostl na 1280. Největší zájem o vypůjčení trekových kol, elektrokol a koloběžek byl letos v Jihočeském a Karlovarském kraji.
Přestože turistická sezóna s příznivými teplotami pro plánování výletů skončila, pět půjčoven zůstalo otevřených i v zimní sezóně. V případě pěkného počasí si tak i v nadcházejících měsících můžou zájemci vypůjčit kola ve stanicích Břeclav, České Budějovice, Olomouc hl. n., Otrokovice a Pardubice hl. n. Podrobnosti o půjčovnách kol ČD Bike jsou uvedené na stránkách www.cd.cz/cdbike.

Cestující, kteří potřebují přepravit své kolo, mohou využít naprostou většinu spojů, které České dráhy vypravují. Přeprava jízdních kol je možná ve vlacích Českých drah po celý rok, a tak není problém se vydat za pěkného počasí na cyklovýlet i v zimě. Zjednodušenou přepravu bicyklů jako spoluzavazadla nabízí přibližně 6800 spojů od osobních a spěšných vlaků po railjety a pendolina. Tuto službu nabídnou také nové InterJety, které České dráhy od konce roku nasadí na dvou dálkových linkách z Prahy do Chebu – přes Plzeň a přes Ústí nad Labem. Nakládku a vykládku kola si v tomto případě zajišťují přímo cestující a k uložení využívají speciálně určené prostory v soupravách vybavené háky pro zavěšení kol. Služba Úschova během přepravy, kdy cestující předá kolo vlakovému personálu ČD a uloží ho ve služebních prostorech ve vlaku, je pak dostupná ve 450 převážně dálkových spojích.

Tisková zpráva Českých drah


 

Právě přítomno: 186 hostů a žádný gestor