Pohodlnějšího cestování se již brzy dočkají cestující na jihočeských tratích. Na další regionální vlaky budou totiž nasazeny nové jednotky Regiopanter, které splňují komfort mezistátních expresů EuroCity. Kontrolní den, který proběhl 19. ledna ve společnosti Škoda Transportation potvrdil, že tyto jednotky se zapojí do provozu už tuto zimu. Jak k tomu poznamenal náměstek generálního ředitele Českých drah pro osobní dopravu Jiří Ješeta, strategií Českých drah je do roku 2030 vyměnit velkou část starých vlaků za nové.

„Jen na jihočeských tratích chceme díky smlouvě s Jihočeským krajem investovat do moderních souprav skoro 2 miliardy korun,“ přiblížil rozsah tohoto záměru Ješeta. Jak dále dodal, první z deseti objednaných jednotek Regiopanter budou uvedeny do provozu již za několik týdnů. Doplní tak čtyři jednotky, které již několik let v Jihočeském kraji jezdí. První ze souprav poslouží nejprve ke školení železničářů a poté vyrazí na osobních vlacích z Českých Budějovic do Strakonic. S tímto průběhem vyjádřil spokojenost Antonín Krák, náměstek hejtmana pro dopravu Jihočeského kraje, který konstatoval, že tyto nové vlaky skokově zvýší kvalitu železniční přepravy na úroveň 21. století.
Jak dodal na kontrolním dnu prezident skupiny Škoda Transportation, Petr Brzezina, tyto oblíbené jednotky procházejí v průběhu let průběžným vývojem a za tu dobu jsou prakticky všechny jejich systémy nové generace. RegioPantery jsou moderní a osvědčené jednotky pro regionální dopravu. Společnost Škoda Transportation již získala kontrakty na výrobu více než 250 jednotek různé konfigurace pro zákazníky v České republice, na Slovensku, v Litvě a v Lotyšsku.

Soupravy pro Jihočeský kraj jsou dvouvozové, mají maximální rychlost 160 km/h, výkon 1 360 kW, 140 míst k sezení a délku přibližně 53 metrů. Spoje nabídnou bezbariérové cestování, klimatizovaný interiér, pohodlné sedačky, palubní Wi-Fi síť a zásuvky 230 V i USB porty pro dobíjení cestovní elektroniky, třeba mobilních telefonů, tabletů nebo notebooků.
Miroslav Čáslavský, s využitím tiskové zprávy Českých drah

 

Právě přítomno: 432 hostů a žádný gestor