České dráhy zahájily v těchto dnech školení a výcvik strojvedoucích pro provoz pod dohledem ETCS. Výcvik se týká strojvedoucích, kteří budou v příštích letech jezdit s hnacími vozidly na tratích vybavených moderním vlakovým zabezpečovacím zařízením ETCS. Do konce roku vyškolí národní dopravce desítky až stovky prvních strojvedoucích. V průběhu roku 2022 pak České dráhy zahájí zkušební provoz pod dohledem ETCS na několika železničních tratích.

Jak vysvětluje Blanka Havelková, náměstkyně generálního ředitele ČD pro lidské zdroje, jízda pod dohledem ETCS má jinou filozofii než jaká je u dosavadních systémů, a proto je velmi důležité připravit také zaměstnance, kteří ho budou využívat. „Pro naše strojvedoucí jsme připravili rozsáhlý vzdělávací program, který zahrnuje několik fází - od prezenčního školení přes on-line výuku až po provozní zácvik na vozidlech. Naši strojvedoucí zakončí školení zkouškou způsobilosti k obsluze ETCS,“ říká Havelková.
V úvodní fázi projdou školením strojvedoucí-instruktoři, na které naváže školení dalších strojvedoucích. V rámci přípravy se strojvedoucí seznámí s novými předpisy, podle kterých se organizuje provoz na tratích vybavených traťovou částí ETCS, naučí se ovládat a používat samotné zařízení ETCS na lokomotivě, získá dovednosti při jízdě pod dohledem ETCS i při plynulém přechodu mezi oblastí vybavenou traťovou částí ETCS a oblastí vybavenou národním vlakovým zabezpečovacím zařízením.
Protože filozofie jízdy pod dohledem ETCS je odlišná od dosavadních zabezpečovacích systémů, je zmíněná příprava velmi důležitá k získání zkušeností se získáním zkušeností pod dohledem nového zabezpečovacího systému. Ten v určitých módech kontroluje jízdu strojvedoucího a předává strojvedoucímu informace o maximální povolené rychlosti, o bodu, kde dochází k této změně a o brzdné vzdálenosti. Strojvedoucí musí přizpůsobit způsob jízdy a rychlost vlaku tak, aby splnil parametry nastavené počítačem zabezpečovacího zařízení, např. aby nepřekročil tzv. brzdnou křivku. Ta udává, jakým způsobem musí snižovat rychlost, aby bezpečně zastavil nebo zpomalil ke stanovenému bodu (návěstidlo, omezení rychlosti). Pokud strojvedoucí požadované parametry nesplní, pak ETCS automaticky zasáhne nouzovým brzděním.
České dráhy se letos připravují na zahájení zkušebního provozu pod dohledem ETCS v osobní dopravě. V průběhu roku bude postupně zahájen provoz pod dohledem ETCS u desítek hnacích vozidel na několika tratích Správy železnic. Mezi první lokomotivy a úseky budou patřit stroje řady 362 na trati Přerov – Břeclav a elektrické jednotky 650.2 na trati Plzeň – Cheb.
Miroslav Čáslavský, s využitím tiskové zprávy Českých drah
Foto: ČD

 

Právě přítomno: 248 hostů a žádný gestor