Do železniční infrastruktury v Pardubickém kraji proudí v současné době rekordní množství peněz. Více než dvanáct miliard korun je zde investováno do rozestavěných projektů, týkajících se modernizace železnice. Mezi klíčové stavby patří nákladná modernizace železničního uzlu Pardubice, rekonstrukce hlavní koridorové trati mezi Brandýsem nad Orlicí a Chocní a přidání druhé koleje mezi Rosicemi nad Labem a Stéblovou.

Jak před nedávnem potvrdil generální ředitel Správy železnic Jiří Svoboda, není běžné, že do jednoho kraje jde takový objem peněz. Jen modernizace železničního uzlu Pardubice si vyžádá více než šest miliard korun, termín dokončení je stanoven na říjen roku 2024. Bezmála dvě miliardy pak jsou určeny na rekonstrukci výpravní budovy v této stanici – ta by měla být dokončena o rok později.
Také rekonstrukce železniční trati mezi Ústím nad Orlicí a Brandýsem nad Orlicí si vyžádá miliardové náklady. Do této stavby bude vloženo celkem 3,4 miliardy korun, práce by zde měly být dokončeny v červnu 2023.
Další velkou stavbou je zdvojkolejnění železniční trati mezi stanicemi Pardubice-Rosice – Stéblová, kde je ukončení prací plánováno na prosinec 2023. Celkem si tato stavba vyžádá 2,6 miliardy korun.
150 milionů korun bude stát stavba železničního mostu u Opatovic nad Labem, která bude ukončena v dubnu 2023 a 86 milionů pak sanace náspu v Hradci nad Svitavou. Tam se Správa železnic rozhodla pro výměnu celého tělesa náspu v nejpostiženějším úseku o délce 147 metrů. Díky provedeným úpravám zde budou vlaky moci opět využívat traťovou rychlost 140 km/h, navrhované stavebně-technické řešení umožní její budoucí zvýšení až na 160 km/h.
Práce na opravách si samozřejmě vyžadují rozsáhlou výlukovou činnost, Správa železnic však slibuje, že v budoucnu bude lépe.
Miroslav Čáslavský
Zdroj: Monitoring tisku 7. 7. 2022
 

Právě přítomno: 178 hostů a žádný gestor