Českým drahám se postupně začínají vracet do vlaků lidé, kteří hromadné cestování opustili z důvodu pandemie koronaviru. Podle vyjádření generálního ředitele ČD Michala Krapince sledují České dráhy nárůst počtu cestujících hlavně ve druhém čtvrtletí letošního roku, kdy zmizela poslední opatření včetně povinnosti nosit roušky a respirátory ve veřejné dopravě. „V té době jsme vozili už zhruba 86 procent cestujících ve srovnání s posledním rokem před pandemií koronaviru," uvedl Krapinec.

Současně však v souvislosti s rostoucími cenami energií a paliv či inflace stouply výdaje Českých drah, podobně jako i jiným železničním dopravcům. „Oproti předchozím letům půjde o růst nákladů na energie v řádu miliard korun za rok," řekl ČTK mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Upozornil, že růst energií, což je v případě drah hlavně trakční elektřina a nafta, představuje významný vliv na náklady společnosti.
Nemalé problémy mají České dráhy také s nedostatkem některých profesí. Nejvíce chybí posunovači, vlakvedoucí či elektrikáři. Mezi nedostatkové profese se řadí i opraváři kolejových vozidel, a elektromechanici. Hlavní příčinou nedostatku pracovníků je především velmi zodpovědná práce s řadou specifických požadavků na zdravotní a odbornou způsobilost, jakož i směnnost provozu.
Těžkosti mají České dráhy (podobně jako i ostatní dopravci na železnici) s velkými zpožděními, které jsou způsobeny v podstatné míře ve výlukách, zaváděných z důvodu údržby a modernizace tratí. České dráhy začínají aktivněji cestujícím vysvětlovat, že za jejich nespokojeností se zpožděnými vlaky není vždy jen dopravce, ale Správa železnic. Ve vlacích Českých drah se nově začaly objevovat například informační letáky, v kterých České dráhy informují o stavebním ruchu na české železnici. „Správa železnic modernizuje trať, abychom jako dopravci mohli jezdit v budoucnu rychleji a spolehlivěji,“ uvádí se v textu letáku, kde se České dráhy omlouvají za zpoždění svých vlaků kvůli stavebními pracím.
Z monitoringu tisku vybral
Miroslav Čáslavský


 

Právě přítomno: 366 hostů a žádný gestor