V Berlíně se po čtyřech letech opět konal železniční veletrh InnoTrans, kterého se zúčastnilo 70 českých firem a část z nich se představila na společném stánku ACRI v hale 9. Přítomnost našich firem na tomto veletrhu je třeba pokládat za důležitou, protože se jedná o jednu z největších akcí svého druhu na světě.

Český železniční průmysl zaměstnává přímo přes 20 000 lidí a nepřímo (u subdodavatelů) dalších zhruba 30 000 a vytváří 1,5 procenta HDP. Český železniční průmysl je také velmi úspěšný na zahraničních trzích, kde export tvoří 56 procent obratu. Firmy tak chtějí svoji pozici na mezinárodní poli ještě více posilovat. Pro expandování na nové trhy jsou společnosti připraveny, a právě berlínský veletrh je skvělou příležitostí. navázat nové kontakty a exportní příležitosti.

Jaké novinky byly v Berlíně k vidění?
Návštěvníci měli možnost si prohlédnout například novou tramvaj z produkce Škoda Group pro německé trojměstí Mannheim, Ludwigshafen a Heidelberg. AŽD představilo dispečerské pracoviště dálkového řízení TrafficSWing DOZ-1 s telematickou nadstavbou TrafficSWing GTN a pokročilým systémem pro automatické stavění vlakových cest ASVC. Výrobce DAKO předvedlo exponáty pneumatických i hydraulických brzdových systémů pro kolejové vozidla. BONATRANS Group na veletrhu zaujalo několika typy. Například optimalizované kolo BONA 320 pro nákladní vozy nebo kolo s tlumičem BONASILENCE®P pro soupravy pražského metra. Veletrhu se aktivně zúčastnily také výzkumné ústavy a zkušebny.

Společnosti sdružené v ACRI pro veletrh připravily

VUZ na veletrhu InnoTrans 2022 ukázal, jak se testuje budoucnost. V moderním rohovém stánku, v hale č. 27 (stánek č. 551), bylo k vidění mimo jiné nové plně funkční modelové kolejiště Testovacího centra VUZ Velim. VUZ na svém stánku také představil zcela novou virtuální 3D prohlídku testovacího centra a haly Dynamického zkušebního stavu. Dále zde byly k vidění prezentace testování kybernetické bezpečnosti: vozidlo, vlak, souprava a  21. 9.  prezentace Oddělení pevnostních a únavových zkoušek.

Některé členské firmy ACRI, které se představily na společném stánku

RETIA
ROSTEX
SKD TRADE
ŠKODA GROUP
T-CZ
TTC MARCONI
VUKV
Výzkumný a zkušební
ústav Plzeň

Některé členské firmy ACRI s vlastní expozicí

AŽD PRAHA
BONATRANS GROUP
BORCAD CZ
DAKO CZ
MSV elektronika
OLTIS Group
Pars Komponenty
VUZ                                                                                                         

 

M.N.

Právě přítomno: 296 hostů a žádný gestor