Celá stavba začala začátkem dubna tohoto roku demolicí staré budovy postavené před 150 lety. Mílovými kroky postupovala až ke dni 31. října, kdy Správa železnic otevřela a zpřístupnila novou bezbariérovou odbavovací halu s pokladnami, dále eskalátory, podchody a výtahy, které zpříjemní přepravu cestujícím s kočárky nebo na invalidním vozíku. Práce nyní pokračují na druhém a třetím nástupišti a dá se říci, že stavba je pod drobnohledem cestujících. Ti se zájmem při čekání sledují, jak pokračují stavební práce. Celá stavba bude dokončena v květnu příštího roku.

Modernizaci ještě čeká nejsložitější úsek Praha-Vysočany–výhybna Skály, kde na třech kilometrech vznikne plnohodnotná tříkolejná trať. Na tomto úseku se nachází také momentálně rekonstruované mosty, staví se i nové podchody jak pro pěší, tak i pro cyklisty. Součástí je také rekonstrukce mostu přes Kbelskou ulici, ta připravila stavařům slušný oříšek, protože při stavbě se musí brát ohled na frekventovanou silnici vedoucí pod mostem. Stavební práce probíhají i na zastávce Praha-Rajská zahrada, v úseku Praha-Vysočany–odbočka Hloubětín, na mstětickém zhlaví stanice Praha-Horní Počernice, které již bylo částečně uvedeno do provozu a práce dále pokračují směrem k odbočce Zeleneč. Letos v prosince bude zprovozněn rovněž úsek mezi Horními Počernicemi a Mstěticemi. Na rok 2023 se chystá rekonstrukce železničního mostu přes pražský dalniční okruh.

Celá rekonstrukce, která obsahuje výměnu 41 kilometrů kolejí, trakční vedení o délce 48 kilometrů, 48 nově vložených vyhýbek, čtyři výtahy, šest nově nainstalovaných eskalátorů, 35 opravovaných mostních objektů, přinese zvýšení traťové rychlosti v celém úseku a zkrácení dojezdových vzdáleností.

 

Text a foto: Daniela Houdková

 

  

 

Právě přítomno: 371 hostů a žádný gestor