S ukončením roční výluky na trati mezi Brnem a Blanskem 10. prosince budou České dráhy potřebovat výrazně vyšší počet vlaků, aby zajistily dopravu na jedné z nejvytíženějších regionálních tratí na jižní Moravě. Nasadí tak nové vlaky Moravia od Škody (na snímku), které výrobce dodává kraji a ten je poskytuje pro provoz ČD. Poslední by měl výrobce kraji předat do konce dubna.

Jihomoravský kraj chce kromě zdražení jízdného příští rok sáhnout taky k úsporám v podobě rušení spojů na některých linkách. Týká se to třeba vlaků mezi Boskovicemi a Velkými Opatovicemi na Blanensku. Tam mají od června osobní vlaky přestat jezdit úplně.
Také Středočeský kraj postupně omezuje či úplně zastavuje provoz na regionálních tratích, na kterých z jeho pohledu nedává ekonomicky smysl provozovat osobní dopravu. Od letošního prosince se zastaví definitivně provoz na trati z Křince do Městce Králové a další redukci kraj plánuje na polovinu příštího roku - zda se provoz na dalších tratích zastaví úplně nebo jen částečně, mají nyní ve svých rukách starostové z obcí, kde by vlaky měly přestat jezdit. „Tím by mělo být hotovo. Ostatní tratě mají provozní potenciál, nebo nejsou nahraditelné v daném místě autobusovou dopravou,“ řekl středočeský radní pro veřejnou dopravu Petr Borecký.
Správa železnic představila novou podobu železničního mostu mezi Výtoní a Smíchovem. Řešení spočívá ve snesení staré ocelové konstrukce a stavbě nové na původních pilířích. „Současná situace mostu je taková, že 75 procent je natolik zdegradováno, že to není opravitelné,“ uvedl šéf Správy železnic Jiří Svoboda.
Plzeňský kraj se změnou jízdního řádu zavede novou autobusovou linku 621 mezi Domažlicemi a Plzní. Doplní nabídku železničních spojů na trati a současně i komerční linky soukromých dopravců. Vyplývá to z informací na stránkách Integrované dopravy Plzeňského kraje (IDPK). V pracovní dny bude na trase osm párů spojů, mezi Stodem a Plzní pak čtrnáct párů denně. Dopravcem bude Arriva.
Kraj Vysočina chystá aktualizaci zásad svého územního rozvoje kvůli plánované vysokorychlostní trati (VRT). Do dokumentace by měl být zanesený koridor VRT, který počítá s přímým napojením nové železnice na krajskou Jihlavu. Se starosty obcí a lidmi, jimž se navržená trasa nové železnice nelíbí, chce kraj jednat.
Miroslav Čáslavský, s využitím monitoringu tisku
 

Právě přítomno: 348 hostů a žádný gestor