Akademici z pražské Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy a brněnské Masarykovy univerzity zjišťovali, za jakých okolností by byli Češi ochotní přesednout z aut do vlaků, případně vysokorychlostní soupravy vyměnit za lety na krátkou vzdálenost. Výsledky průzkumu moc povzbudivé nejsou. Češi by rychlovlaky, jezdící na vysokorychlostní trati, používali jen tehdy, pokud by se cena jízdenky příliš nelišila od vlaků konvenčních a to bez ohledu na to, že jízda po vysokorychlostní trati významně zkracuje dojezdové časy.

Podle slov ministra dopravy Martina Kupky bude provoz na vysokorychlostních tratích v Česku kombinací státní objednávky a nedotovaného provozu na vlastní komerční riziko dopravců. Inspirací pro vysokorychlostní dopravu v Česku jsou vysokorychlostní dráhy ve Španělsku. Nejrychlejší spoje, tzv. sprintery by jezdily bez dotací, naopak pomalejší a častěji zastavující vlaky by měly zůstat podle představ ministra v objednávce státu.
Podle plánů Ministerstva dopravy by měly do dvou let jezdit na dvou hlavních koridorech pouze vlaky, vybavené evropským zabezpečovacím zařízením známým jako ETCS. Náklady na jeho zavedení jsou odhadovány na desítky miliard korun, přesto Ministerstvo dopravy s termínem dál počítá. Problém v zavádění ETCS je však jinde: výrobců je jen pár a nestíhají. Výsledkem tak jsou časté nezdary výběrových řízení nebo vysoké ceny. Teď se typicky pohybují kolem 15 milionů korun za jedno dovybavené vozidlo. Kdybychom to přepočetli na poměry osobních aut, je to jako kdyby stát nutil jejich majitele, aby je dovybavili technikou za 100 - 200 tisíc korun, jinak nebudou moct na dálnici.
České dráhy se řadí mezi největší odběratele elektrické energie u nás. V končícím roce 2022 pomohlo podniku v hospodaření mimo jiné také odpuštění poplatků za obnovitelné zdroje v řádu stovek milionů korun. Řekl to Michal Krapinec, generální ředitel Českých drah. Jak dále dodal, pokud se týká výhledu na rok 2023, v tomto roce nasadí České dráhy desítky nových vlaků v regionální dopravě, přičemž ve výrobě je také 20 nejmodernějších souprav pro dálkové spoje.
Miroslav Čáslavský
Zdroj: monitoring tisku
 

Právě přítomno: 316 hostů a žádný gestor