Poptávka cestujících po občerstvení ve vlacích Českých drah stále stoupá. V roce 2022 stevardi ČD Minibarů obsloužili více než jeden milion cestujících. Dlouhodobě nejprodávanější položkou je káva, té se prodalo skoro 400 tisíc šálků, což odpovídá zhruba jednomu železničnímu cisternovému vozu. Zájem měli cestující i o novinky v minibarech.

„Naši zákazníci při svých cestách stále častěji využívají možnost občerstvit se díky pojízdnému minibaru. K nejoblíbenějším položkám patří káva a další teplé nápoje, které stevardi našich minibarů nabízejí od symbolických 15 korun. I nabídka pokrmu není malá a cestující si tak mohou pochutnat třeba na tatrankách, čerstvě rozpékaném pečivu nebo plněných bagetách a sendvičích. V současném jízdním řádu rozváží ČD Minibary občerstvení ve 171 spojích,“ popisuje Jiří Ješeta, náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu. Za rok 2022 stevardi ČD Minibarů obsloužili více než jeden milion cestujících a prodáno bylo bez mála 1,9 milionu položek. 

Mezi 10 nejoblíbenějších položek roku 2022 v nabídce ČD Minibaru patřila instantní káva (294 090 porcí), značková káva Manuel (95 752 šálků), instantní cappuccino (141 625 porcí), neperlivá voda (87 954 lahví), jemně perlivá voda (83 579 lahví), půllitrová plechovka Pilsner Urquel (133 307 plechovek), půllitrová plechovka Budweiser Budvar (88 825 plechovek), Kofola (106 890 lahví), croissant 7 days (88  037 balení) a klasické tatranky (54 803 kusů).

V polovině loňského roku se nabídka ČD Minibarů rozšířila například i o jedlý hmyz. Křupavých červíků nebo cvrčků se prodalo bezmála dva a půl tisíce balení. Díky vysokému obsahu bílkovin a mikroživin jsou oblíbené zejména u sportovců a těch co vyznávají zdravý životní styl. Zájem ale o ně mají i ti, kteří chtějí při své cestě vlakem ochutnat něco nového.

Několik měsíců se v minibarech prodával i pivní speciál Matylda. Ten u cestujících a fanoušků železnice také zaznamenal velký úspěch a díky prodeji v minibarech se vybralo více než 40 tisíc korun na opravu lokomotivy 313.432 s přezdívkou Matylda. Její oprava v ČD Muzeu v Lužné u Rakovníka právě probíhá. V tomto roce by navíc měl vzniknout další pivní speciál, který podpoří opravu jedné z historických lokomotiv muzea Českých drah.

Služba ČD Minibar je v současném jízdním řádu zajištěna ve 171 spojích, v dalších vlacích jsou umístěné také prodejní automaty s občerstvením. Jedná se o linky Západní expres, Krušnohor, Hradečan a Krakonoš v úseku Praha–Hradec Králové, Ostravan, Slovácký expres, Vysočina, Rožmberk, Svitava a Moravan. V dalších 86 spojích je řazen bistrovůz (např. Valašský expres, Silesia a SC Pendolino) a v 76 vlacích je cestujícím k dispozici restaurační vůz (např. Berliner, Vindobona, Metropolitan). Na českých kolejích lze ochutnat také speciality zahraniční kuchyně. Ve vybraných vlacích zajišťují služby Rakušané („červené soupravy“ railjet Vindobona, EC Porta Moravica), Poláci (EC Moravia, Polonia, Sobieski) nebo Maďaři (EC Báthory a Hungaria).

 

Tisková zpráva Českých drah

Právě přítomno: 309 hostů a žádný gestor