Miliardy korun, které proudily poslední roky do lepšího zabezpečení železničních přejezdů, nepřinášejí patřičný efekt v podobě snížení počtu mimořádných událostí a zranění a usmrcení osob. Trendem poslední doby je výrazný nárůst srážek vlaku s chodci na přejezdech. Podle slov generálního inspektora Drážní inspekce Jana Kučery jde kromě sebevrahů o nepozornost chodců. „ Lidé se nesoustředí, mají sluchátka, koukají se do mobilu,“ vypočítává možné důvody Kučera.

Na trati mezi Kobylím na Břeclavsku a Hodonínem budou od poloviny června jezdit vlaky již jen o víkendu. Rozhodlo tak vedení Jihomoravského kraje, které tento krok zdůvodňuje malou obsazeností spojů a nutností úspor. Cestující budou muset přesednout na autobusy, což se mnohým z nich nelíbí. Na jiných jihomoravských tratích si na druhou stranu lidé polepší. Nových vlaků Moravia určených k provozu na jižní Moravě bude jezdit víc, soupravy získaly povolení k běžnému provozu, třeba na tratích z Brna do Křenovic, Tišnova nebo do Blanska.
Správa železnic předpokládá, že v roce 2026 by mohla vyhlásit soutěž na první vysokorychlostní trať (VRT). Nejblíže zahájení stavby je úsek na jižní Moravě mezi Modřicemi a Rakvicemi včetně úseku Šakvice – Rakvice. V České republice by mělo vzniknout více než 600 kilometrů vysokorychlostních tratí, v současnosti je v projektové přípravě více než 350 kilometrů.
České dráhy (ČD) letos zjednodušily cenové tarify pro přepravu jízdních kol na dvě pásma. Přeprava kola nově stojí 40 korun do vzdálenosti 150 kilometrů a na delších trasách 60 korun. V loňském roce stála přeprava 30 Kč za cestu do 50 kilometrů. Poté bylo každých započatých 50 kilometrů zpoplatněno pěti korunami, přičemž maximální částka byla 75 Kč.
Do šumperského závodu Pars ze skupiny Škoda Group se vrátila výroba nových vlaků. Po letech, kdy pracovníci opravovali a modernizovali kolejová vozidla, se tam rozjela výroba elektrických jednotek RegioPanter pro České dráhy. Ředitel závodu Aleš Měrka ale zdůraznil, že šumperský závod Škoda Pars zůstane dál především opravárenským závodem kolejových vozidel, byť výroba nových vlaků poroste. Jak dále dodal, v tomto a následujícím roce dodá Pars pro Olomoucký kraj celkem třináct souprav jednotek EMU 240, které jsou nejnovější a nejmodernější variantou souprav RegioPanter. Závod Pars zaměstnává v současné době 740 lidí.
Miroslav Čáslavský
Zdroj: Monitoring tisku


 

Právě přítomno: 195 hostů a žádný gestor