V Brně a jeho okolí jsou graffiti podobně velký problém jako v Praze a ve Středočeském kraji. Svědčí o tom i vandalský útok, který se odehrál na historickou elektrickou jednotku řady 560. Ta byla krátce vystavena v neděli 18. června od 10:00 do 14:00 hodin na 6. nástupišti brněnského hlavního nádraží v rámci Dnů dopravní nostalgie. Část graffiti byla vyčištěna, další část zůstala posprejovaná, aby i návštěvníci nostalgické akce věděli, jak velkým problémem výtvory vandalů jsou a že se jejich řádění nevyhnou jak moderní, tak i historické vlaky. Na jednotce je také patrné, jak odstraňování graffiti znatelně poškozuje původní lak vlaku.

Jak uvádí v této souvislosti Jiří Ješeta, člen představenstva a náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu, výtvory sprejerů stojí České dráhy každoročně miliony korun, přičemž aktivita vandalů se rok od roku zvyšuje. Jen v tomto roce investovaly ČD do čištění interiérů a exteriérů zhruba 10 milionů korun. „V Brně a okolí připravujeme podobná opatření, která zavádíme a budeme zavádět v Praze a středních Čechách. Například ve spolupráci s Policií ČR a bezpečnostními agenturami budeme aktivněji střežit místa, kde k útokům nejčastěji dochází. Plánujeme zde i nasazení hlídky se psem, která se osvědčila v hlavním městě,“ popisuje Jiří Ješeta.
České dráhy se budou snažit lépe ochránit odstavené vlaky i díky plánovaným investicím do technického zabezpečení perimetrů odstavných míst.
Miroslav Čáslavský
Zdroj: Tisková informace ČD
Foto: České dráhy

Právě přítomno: 521 hostů a žádný gestor