Společnost ČD Cargo objednala u francouzské společnosti Alstom 12 lokomotiv Traxx 3 MS za 45 milionů eur (v přepočtu asi 1,081 miliardy Kč). Lokomotivy budou vyrobeny v Německu a český dopravce by je měl mít k dispozici v první polovině roku 2026. Stroje budou sloužit zejména v zahraničí. Podle slov předsedy představenstva ČD Cargo Tomáše Tótha umožní podpis kontraktu na dodávku dalších lokomotiv další expanzi na zahraniční trhy, kde ČD Cargo stále roste tržní podíl.

„V loňském roce společnost ČD Cargo přepravila v zahraničí více jak deset milionů tun zboží. Zmíněných 12 lokomotiv budou využívat dceřiné společnosti ČD Cargo Poland a ČD Cargo Slovakia,“ dodal Tóth. Dopravce má v současné době 16 stejných lokomotiv v provozu, v příštích dvou letech jich přidá 21. Se zmíněnými dvanácti lokomotivami by tak měly ČD Cargo do poloviny roku 2026 disponovat celkem 49 lokomotivami Traxx 3 MS. Nově objednané lokomotivy jsou osazeny signalizačním systémem Atlas - jde o palubní řešení společnosti Alstom pro evropský železniční zabezpečovací systém (ETCS).
Společnost ČD Cargo měla podle výroční zprávy ke konci loňského roku 745 hnacích vozidel, z toho 63 lokomotiv pořízených na finanční leasing. Za loňský rok vykázaly ČD Cargo čistý zisk 209 milionů korun, což byl meziročně pokles o 80 milionů. Společnost přepravila 64,2 milionu tun nákladu, tedy o 1,4 milionu tun více než v předešlém roce. Je také největším českým železničním dopravcem, obstarávala loni zhruba 58,4 procenta trhu.
Miroslav Čáslavský, s využitím zprávy ČTK

Právě přítomno: 302 hostů a žádný gestor