Drážní zákon do budoucna umožní konzervaci málo využívaných lokálních železničních tratí. Novelu, která to umožní, již podepsal prezident Petr Pavel. O konzervaci bude na žádost vlastníků rozhodovat drážní úřad, podmínkou přitom bude, že dva roky po sobě klesl provoz na takové trati ročně pod 300 jízd za účelem přepravy osob anebo 12 nákladních jízd. Změna se nelíbí Sdružení místních samospráv - obce se podle něj obávají rušení tratí a snížení dopravní obslužnosti.

Několik připomínek vznesly samosprávy, ministerstvo kultury a další úřady k projektu plánované vysokorychlostní železniční trati Moravská brána z Prosenic na Přerovsku do Ostravy, která se má začít stavět v roce 2026 a zabrat zhruba šest let. Připomínky se týkají například hluku a prašnosti z dopravní stavby, vibrací z průjezdu rychlovlaků, dopadu rychlotrati na krajinný ráz i archeologického průzkumu na plánované trase. Po vysokorychlostní trati z Prosenic do Ostravy by mělo denně projet až 180 dálkových vlaků typu expres.
Na bezpečnost ve více než čtyřiceti ranních a večerních příměstských vlacích v Praze a Středočeském kraji dohlíží šest hlídek. Nejpozději od ledna příštího roku budou hlídky zároveň střežit vlaky ve všech obratištních stanicích. Tato opatření jsou součástí kampaně Společně za čisté vlaky, jež má nejen zabránit poškozování a znečišťování souprav, ale zaměřuje se celkově na komfortnější a bezpečnější cestování.
Pražský magistrát chce namísto zvažovaného založení společného podniku s Českými drahami a společností Sekyra Group usilovat o přímý odkup budovy Nákladového nádraží Žižkov. Město chce ve funkcionalistické budově vybudovat kulturně-společenské centrum a školu. Na nevyužitém území v okolí nádraží plánuje několik developerských firem postavit novou čtvrť až pro 15 tisíc obyvatel.
České dráhy začaly s demolicí léta nevyužívaných budov na dolním nádraží v Brně. Jedná se o území, kde má v budoucnu stát nové brněnské hlavní nádraží, stavět se však začne nejdříve v roce 2028. Letošní květnová tragédie, kdy na nedalekém pozemku Českých drah uhořelo osm lidí v opuštěné stavební buňce, rozhodnutí o demolici urychlila.
Téměř dvě třetiny tržeb nákladního železničního dopravce ČD Cargo již pochází z mezinárodních přeprav. I díky orientaci na zahraničí i přes pokles trhu v tuzemsku skončil dopravce v prvním pololetí v zisku. Expanze do zahraničí má pokračovat, přičemž vedení ČD Cargo za velmi perspektivní považuje Belgii a Nizozemsko.
České dráhy od 10. prosince zdraží jízdné v průměru o 9,5 procenta. Zdražení reflektuje inflaci a rostoucí ceny údržby, nafty či náhradních dílů.
Miroslav Čáslavský
Zdroj: Monitoring tisku

 

Právě přítomno: 240 hostů a žádný gestor