Nejvíce práce měli drážní hasiči z Prahy, Ústí nad Labem, Liberce, Brna a Ostravy. Celkový počet zásahů HZS Správy železnic za rok 2023 je 7 707. V porovnání s předchozími lety je to podobné číslo. Za posledních pět let se nedostal počet výjezdů za rok pod sedm tisíc, nejvíce jich bylo v roce 2020, a to 8 063.

 

Náročnou zkouškou pro drážní hasiče byl zejména zásah při rozsáhlém požáru, který vznikl po srážce osobního vlaku s nákladním automobilem na přejezdu v Olomouci-Bělidlech 17. října loňského roku. Celá událost skončila díky profesionalitě všech zasahujících jen několika lehkými zraněními osob, které se nadýchaly silného kouře.

 

Drážní hasiči ale nepomáhají jen na železnici. V roce 2023 zasahovali u skoro tisícovky případů mimo drážní prostředí jako výpomoc kolegům z HZS krajů. Nejvíce to bylo u požárů. Ty se přitom nevyhýbaly ani železničnímu provozu, kde jsme zaznamenali 336 požárů, které řešili drážní hasiči. U podobného počtu požárů pak zasahovali i v rámci pomoci kolegům z HZS a JSDH.

 

Důležitá je také připravenost hasičů na události většího rozsahu, u kterých je stěžejní koordinace zásahu s dalšími složkami Integrovaného záchranného systému. Příslušníci HZS Správy železnic tak absolvovali celkem stovku taktických a prověřovacích cvičení.

 

Celkové souhrny, grafy a nejzajímavější události drážních hasičů v roce 2023 najdete na webu Správy železnic zde.

 

Martin Kavka,
Správa železnic, státní organizace
 
  
 
  
 
 

 

Právě přítomno: 167 hostů a žádný gestor