Ministr dopravy Karel Havlíček ocenil snahu o zachovávání technického kulturního dědictví našich předků a souhlasí s potřebou dosáhnout jednoduššího získávání finančních prostředků na jejich ochranu, například prostřednictvím jedné zastřešující organizace, uvedl to na zasedání Správní a Dozorčí rady Nadace Okřídlené kolo v úterý 14. 9. 2021. Do pracovní skupiny zabývající se budoucností získávání finančních prostředků bude zapojeno kromě Českých drah, Ministerstva dopravy, Národního technického muzea a jiných i Ministerstvo kultury, jako garant oblasti kulturního dědictví.

Ministerstvo dopravy připravilo i letos výzvu pro zájemce o opravu historických železničních vozidel, tentokráte v celkové výši 5 milionů korun pro léta 2021-2023. Žadatelé mohli podávat žádosti do 28. května.

Nadace Okřídlené kolo je nezávislá nezisková organizace, která již více než 15 let shromažďuje finanční i nefinanční podporu k záchraně a obnově železniční historie v České republice. Jejím hlavním posláním je získávání prostředků pro opravu a údržbu historických železničních kolejových vozidel, drážních staveb, zařízení a vybavení, zejména ve vlastnictví Českých drah, a. s., a Národního technického muzea, jakož i jiných drážních i nedrážních subjektů.

Zdroj: Tisková zpráva MD ČR a Nadace Okřídlené kolo

Právě přítomno: 300 hostů a žádný gestor