„Vážím si toho, že jsme byli pozváni na dnešní jednání,“ řekl Ivan Bednárik, předseda představenstva a generální ředitel ČD, na úvod zasedání Podnikového výboru OSŽ při ČD, a. s., který jednal ve středu 8. 9. 2021 v sídle OSŽ v Praze, a kterého se s Ing. Jiřím Ješetou (náměstkem pro osobní dopravu) společně zúčastnil: „Před 14 dny jsem poskytnul rozhovor E15, takže ´perly´ z mých úst si můžete dnes přečíst,“ dodal s nadsázkou.

Úvod vystoupení generálního ředitele ČD patřil stávce německých strojvedoucích a dopadům na hospodaření Českých drah: „Dnes jsme dokončili jednání s DB ohledně ztrát, paradoxně největší dopad měla stávka na nákladní dopravu. Řešili jsme akutní nedostatek nákladních vozů na ČD Cargo, kde dopady budou dlouhodobější. Zákazníci totiž začali přecházet na silnici a jejich návrat nebude tak rychlý,“ poznamenal. Zmínil se také o očkování: „Pokud můžete, apelujte na své kolegy, ať se nechají proočkovat proti covidu,“ poprosil s tím, že České dráhy mají oproti celorepublikovému průměru o deset procent nižší proočkovanost. „U strojvedoucích je to dokonce jen 42 % a může z toho vzniknout problém. I když namítnete, že strojvedoucí nepřicházejí do styku s cestujícími tak jako vlakové čety. Je to moje prosba,“ dodal s tím, že víc pro motivaci udělat nemůže: „Nemáme prostředky na to, abychom nutili zaměstnance se očkovat. Navíc by to bylo nefér vůči těm, kteří nemoc prodělali a jsou chráněni protilátkami.“

Ve čtvrtek 9. 9. 2021 byly Českými dráhami veřejnosti prezentovány hospodářské výsledky celé Skupiny ČD za první pololetí letošního roku, a to poté, co se s nimi seznámí Dozorčí rada ČD. Bednárik na jednání podnikového výboru pouze oznámil, že i navzdory epidemii a nižšímu zájmu o cestování se podařilo ztrátu desetkrát snížit. „Celá skupina pomohla k tomu, aby to nebylo tak zlé, ale není to zase na to, abychom s rukama nad hlavou tancovali,“ glosoval hospodářské výsledky.

Dále se Ivan Bednárik věnoval problémům v provozních profesích - chybějícím zaměstnancům (hlavně jde o posunovače v Praze: „Už zazněly pokyny, jak řešit ubytovací kapacitu, aby mohli dojíždějící mít kde složit hlavu, nábory jsou rozběhnuté.“), novému Nařízení vlády, kterým se stanoví odchylná úprava pracovní doby a doby odpočinku zaměstnanců v dopravě: „Grafikon je už nakreslený se sedmihodinovým odpočinkem na lůžku, chybí nám v tuto chvíli 38 strojvedoucích, plus vlakové čety, budeme dělat nábory a školení a stavy doplníme,“ prohlásil.

Generální ředitel se krátce zmínil i o Novele Zákona o drahách, která má jít příští týden do třetího čtení: „Hledají se kompromisy, novela bude zřejmě upravená, vypustí se konfliktní záležitosti, přesto nelze dopředu předjímat výsledek. Víc se zřejmě dozvím 16. 9. na konferenci Martina Kolovratníka v Pardubicích, která je prioritně věnována VRTkám.“

Poté se slova ujal Jiří Ješeta, náměstek pro osobní dopravu, který se také nejprve vrátil ke stávce v Německu: „Máme za sebou 9 dní stávky, které nemusí být poslední, nicméně podařilo se s DB dohodnout, že veškeré náklady spojené s jízdami po Německu uhradí. Českým drahám vznikla na tržbách ztráta 150 000 Kč denně,“ řekl a poděkoval všem, kteří zajišťovali provoz do Drážďan. Vztahy s DB označil za dobré, i vzhledem k jednáním o dalším osudu některých linek.

Aktuálně jsou podle něj České dráhy na 80 % tržbách, poprvé od začátku covidu se ČD za poslední týden dostaly nad plán (103 %). „V posledních třech měsících (červen až srpen) jsme byli zhruba na 70 %, během lockdownu dokonce na 22 %. Oproti roku 2019 jsme nyní na 80 %. A teď poprvé jsme se dostali nad plán, uvidíme, co s tím udělá nárůst nákaz a nástup vysokoškoláků (od 20. 9).“ Respirátory jsou podle něj důvodem, proč vlakem jezdí méně lidí: „Obecně mezinárodní doprava je stále v propadu, méně se jezdí do práce a je propad služebních cest, ale 80 % je dobrý výsledek ve srovnání s Evropou,“ dodal s tím, že ve hře jsou ještě kompenzace Ministerstva dopravy ČR: „MD vypsalo (dvě) výzvy, žádosti jsme za ČD včas podali, nyní je MD posuzuje, do 20. 9. žádá určité doplnění a do konce září předpokládáme, že bude rozhodnuto. Peníze jsou připravené v řádu několika stovek milionů, nicméně kolik který dopravce obdrží, bude MD rozhodnuto až po vyhodnocení přijatých žádostí s ohledem hlavně na celkově požadovanou výši náhrady škody.”

Telegraficky poté informoval o jednotlivých linkách, například o lince R23, kde ČD v prosinci končí, o lince R9, kterou budou ČD zajišťovat další tři roky, či o lince R10 (tu budou mít ČD osm let). „Díky nasazení zcela nových deseti vlaků InterJet, každý o pěti vozech, tedy 50 nových vozů, na obě linky z Prahy do Chebu přes Ústí nad Labem (R15) i přes Plzeň (Ex6) dojde ke zlepšení vozového parku na jiných linkách, například na lince Praha – Č. Budějovice. Podaří se nám konečně vyřadit větší počet někdy ještě koženkových béček,“ uvedl Jiří Ješeta s tím, že podrobnosti České dráhy oznámí v tiskové zprávě k novému jízdnímu řádu na rok 2022. První nový InterJet bude představen v sobotu 18. 9. 2021 v Lužné u Rakovníka na Národním dni železnice.

Řeč byla pochopitelně i o desetileté smlouvě v Královéhradeckém kraji, kde České dráhy uzavřely takovou smlouvu, jakou dosud neměly: „Dělíme se s krajem rovným dílem o dodatečné tržby i o propad tržeb,“ poznamenal s tím, že konkrétně v případě Královéhradeckého kraje je to poprvé, kdy České dráhy přebírají výkony od soukromníků (Trutnov – Svoboda nad Úpou). Naopak další ústup z pozic nastane v Libereckém kraji: „Jaroměř – Stará Paka (trať 030) bude jezdit Arriva, my naopak místo Arrivy budeme jezdit na trati 046 Stará Paka – Lomnice nad Popelkou. Nově také nebudeme jezdit v Libereckém kraji linku L4 Mladá Boleslav město – Česká Lípa – Rumburk, kterou přebírá Die Länderbahn. Nerozhodnuto o dalším postupu je zatím v Plzeňském kraji u provozních souborů Český les a Plzeňsko, v Jihomoravském kraji ČD aktuálně jednají o rozsahu zajištění dopravní obslužnosti v letech 2023 a dále,“ informoval Jiří Ješeta s tím, že Jihomoravský kraj předpokládá na část výkonů od konce roku 2022 a v roce 2023 nasazení vlastních vozidel: „Další postup se bude vyhodnocovat v nejbližších týdnech,“ dodal.

Řeč byla i o motorových vozech Stadler, které ČD nakoupily v počtu 22 kusů a které budou ve finále (od roku 2023) nasazeny v Pardubickém a Ústeckém kraji.

V diskusi se členové PV zajímali o situaci ve Středočeském kraji a dotazovali se na redukci vlaků a osobních pokladen („Pracujeme na tom, i na pokladnách bude redukce,“ připustil Ješeta). Další z dotazů směřoval na linky, o které ČD od prosince přijdou: Proč se toho ČD zbavují? „Myslíte si, že jsme se toho chtěli zbavit?“ oponoval Ivan Bednárik. „Bojovali jsme o tu linku jako lvi, ale je to rozhodnutí objednatele, nemáme šanci s tím nic udělat. Co mám na to říct? Bohužel. Nás to také mrzí.“
Diskutoval se i problém platnosti „režijek v JMK“: Žádná změna! „Řešení, které by bylo jednoduché a svým způsobem geniální: dát to do jednotného tarifu, bylo ministerstvem financí zamítnuto. Hejtmanovi jsem vysvětloval úskalí stávajícího stavu, přislíbil, že si to dá zanalyzovat. Ochota tam nějaká je, naše vztahy se vylepšily po tornádu,“ odpověděl Bednárik.

Dotazy směřovaly i na finanční efekt organizační změny k 1. 7. (Bednárik: „Do konce roku řádově 200 mil. korun.“) i na propouštění u OCÚ: „Pokud má někdo pocit, že nemá práci, tak půjde ven, ale kdo se v práci nezastaví, tak se bát nemusí. Ale obecně v horizontu let bude v OCÚ díky nové technice méně zaměstnanců, ale podstatně lépe placených,“ zdůraznil závěrem Ivan Bednárik s tím, že o propouštění nemá zatím konkrétní představu: ve hře jsou i krizové varianty s výpadky tržeb.

Michael Mareš

 

Právě přítomno: 188 hostů a žádný gestor