Letošní rok je pro všechny velmi náročný a neobvyklý, a to i z hlediska sportu. Dne 11. října se měl konat kvůli pandemii koronaviru již několikrát posunutý Olomoucký ½ maratón. Kvůli vládním opatřením však došlo k jeho definitivnímu zrušení. Na ½ maratón bylo přihlášeno mnoho železničních běžců, jejichž formy byly naladěny a načasovány přímo na tento závod. Rozhodli jsme se proto ve stejném termínu na zkoušku uspořádat virtuální běh železničářů na 15 km.

Myšlenka byla běžet každý sám, bezpečně bez kontaktů s dalšími závodníky, v místě svého bydliště, a přesto soutěžit s ostatními. Běžci si předem vybrali trať dlouhou 15 km ve stanovený termín ji absolvovali. Běžet závodním tempem zcela osamělý celou trať byla pro všechny zcela nová zkušenost. Účastníci po dokončení běhu zaslali organizátorovi dosažený čas, místo běhu, krátký popis trati a svoji fotografii. Někdo si vybral rychlou rovinatou trať nebo dokonce tartanový ovál na stadionu, někdo trasu po vrcholcích Beskyd či Lužických hor. Dosažené časy nebylo možné oficiálně kontrolovat a celý závod byl založen na fair play a víme, že všichni to přesně tímto způsobem pojali. Běžci byli rádi, že i v této složité době se mohou individuálně a současně společně věnovat svému koníčku a sportem na čerstvém vzduchu dbát o vyšší odolnost svého organizmu.
Pro velmi kladné ohlasy, chystáme i další akce Sportujte sami s námi. V listopadu se určitě můžete těšit na běžecký závod na jednu hodinu, dále na šachový a také discgolfový turnaj. Všechny tyto akce budou samozřejmě pořádány individuálně bez přítomnosti dalších osob a za dodržení všech vládních opatření. Podrobnosti naleznete v brzké době na www.osz.org v kolonce rekreace sport a volný čas a na Facebooku železniční sport.

Na snímku část účastníků akce Sportujte sami s námi.

Ondřej Šmehlík, MO OSŽ

Právě přítomno: 364 hostů a žádný gestor