Na veletrhu RAIL BUSINESS DAYS nás zaujala prezentace webových stránek „Vlakem jednoduše“ a tak nás napadlo, že je to výborná možnost ji představit našim čtenářům, kteří určitě – a rádi – absolvují spoustu výletů vlakem nejen po celé České republice. Navíc začal nový školní rok, a to je také období zvýšeného cestování.

Sešla jsem se s iniciátory projektu Pavlem Boucníkem a Helenou Říhovou, kteří mě blíže zasvětili, o čem projekt je, proč se do něj pustili a proč mu věnují tolik svého soukromého času, protože jde o čistě dobrovolnou činnost.

„Prvotní myšlenka vznikla, když jsme s rodinami cestovali vlakem a bylo před námi nespočet překážek čekajících na nás na nádražích či přímo ve vlacích. Jak řekla naše kamarádka, sama zvládla letadlem 14denní dovolenou v Řecku, ale jet bez manžela vlakem na Šumavu, ještě teď by stála ztracena na některém českém nádraží,"začal představovat projekt Pavel Boucník.

A proto se před pěti lety pustili do práce na webu, který chce být průvodcem všem, kteří si chtějí vyrazit na výlet vlakem a nemít z toho traumatické zážitky, nýbrž si dovolenou užít v klidu a být na vše připraveni. „Našim posláním je být průvodcem po českých nádražích pro běžné cestující, zejména ženy s malými dětmi a s kočárky, které mají obavy z cestování vlakem. Bojí se nízkých nástupišť, strmých schodů do vlaku a jak se vůbec vyznat na nádraží a neztratit se. Píšeme srozumitelným jazykem,“ dodává. Na stránkách www.VlakemJednoduse.cz najdete už 280 hodnocení železničních stanic včetně fotek. Dále na 150 recenzí osobních vozů, kde se autoři webu věnují třeba i tomu, kde najít zástrčku na 230 V pro nabíjení elektroniky nebo způsoby uchycení jízdních kol. Sekci „nádražky“, tipy na výlety, zajímavosti z oblasti cestování na dráze a odpovědi zhruba na 80 nejpokládanějších dotazů z poradny. Ale protože je v naší vlasti opravdu hodně stanic, sami autoři projektu by přivítali výpomoc dopisovatelů, kteří by rádi přispěli jak fotografiemi, tak poznatky ze svých cest z různých koutů České republiky ale i Slovenska.

Vzhledem k tomu, že projekt vznikl z kladného vztahu k železnici a s vizí pomáhat běžnému cestujícímu vyznat se na nádražích, jak velkých, tak i malých, hledají partnery rovněž pro sponzoring.

„Pokud vás náš projekt VlakemJednoduse.cz zaujal a máte zájem o spolupráci, napište nám na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript., rádi vaše příspěvky přivítáme a uveřejníme,“ vzkazují čtenářům Pavel Boucník a Helena Říhová.

Jaký je jejich nejbližší cíl, zajímalo mě závěrem našeho příjemného rozhovoru.„Do Vánoc přinést na web hodnocení všech nádraží i zastávek na jižní Moravě včetně stanic v sousedních krajích, které jsou součástí IDS-JMK plus vybrané nádraží v sousedním Rakousku, kam se lidé rádi vypravují třeba na kouzelné vánoční trhy.“

A nám nezbývá než jim popřát, aby se jejich cíl naplnil a železnici využívalo více a více lidí, a tím i přispívali a pomáhali rozvíjet vizi zlepšit vjem cestování vlakem jako kvalitního dopravního prostředku.

 

(Na snímcích: Pavel Boucník, Helena Říhová a Světlana Škarohlídová)

Text a foto: Daniela Houdková

 


 

Právě přítomno: 416 hostů a žádný gestor