Skončila doba papírová, těmito slovy začínal před lety článek v Obzoru, v němž jsme citovali tehdejšího tajemníka pražského OROSu Luďka Duspivu. Právě on stál u zrodu Informačního systému OSŽ.

Mezi prvními, kteří se do systému zapojili, byla i základní organizace (ZO) OSŽ ve Bzenci. „Na informační síti OSŽ jsme od samého začátku. Na rozdíl od jiných organizací v okolí jsme na systém připojeni už od doby, co informační síť OSŽ vznikla,“ vzpomíná výpravčí Josef Hlaváček, jeden z prvních webmasterů v regionální síti OSŽ. On sám v dubnu 2007 sestavil jedny z prvních webových stránek pro základní organizaci OSŽ ve Veselí nad Moravou (dnes už prehistorické stránky www.oszvnm.ic.cz byly napsány v jazyce HTML a jsou dodnes přes veselské webové stránky přístupné). Po sloučení s veselskou organizací stál Josef Hlaváček i u zrodu webových stránek ZO OSŽ Slovácko (www.oszslovacko.org). „Myslím si, že webové stránky do určité míry prezentují základní organizaci a podílejí se i na vyšší organizovanosti v odborech,“ říká s tím, že ve Veselí nad Moravou mají i díky tomu organizovanost zhruba 80 %. „Těch, co nejsou odborově organizováni, je minimum, u nás to jsou jednotlivci, maximálně deset lidí, a členové nám spíše přibývají, a to i z jiných pracovišť, například uklízečky z depa od soukromé firmy.“

Pokrok nelze zastavit, lidé se na internetu a po sociálních sítích umí stále lépe pohybovat a je třeba toho využít. „Proto řadu věcí řešíme přes náš web, není možné s každým mluvit osobně. Dáváme na web i témata, o kterých se teprve jedná. Kvalitní informovanost rovná se kvalitní informační servis. K tomu slouží i kvalitní webové stránky. Je to rozhodně jeden z důvodů, jedna z priorit, proč být v OSŽ,“ dodává Josef Hlaváček.

Webové stránky ZO OSŽ Slovácko jsou v provozu už téměř osm let. „Informační systém u nás funguje tak, že Jožka (Josef Matůšů, předseda ZO, poznámka autora) napíše informaci na papír, vytiskne ji a rozešle po stanicích. Ve stejný okamžik ji pošle všem členům i elektronicky a jak mi to přijde na e–mail, tak já to hned hodím na naše stránky. Máme tak na našich stránkách (www.oszslovacko.org) de facto úplně všechno – od pozvánek na akce po informace zaměstnavatele.“ Velkým přínosem podle Josefa Hlaváčka je i to, že se lze na webové stránky dostat přes intranet. „Všichni zaměstnanci, kteří mají intranet, se mohou podívat na stránky OSŽ. Kdo má přístup na intranet, tak se dostane na stránky OSŽ, což je v rámci SŽDC cca 80.% lidí.“

Josef Hlaváček je jedním z prvních železničářů, kteří se začali věnovat programování webových stránek. „Chtěli jsme se co nejvíce přizpůsobit oficiálním webovým stránkám svazu (www.osz.org), takže proto se do názvu vsunulo Slovácko (www.oszslovacko.org),“ vzpomíná dále. „A v podstatě v tomto trendu pokračujeme dál. Valašsko má oszvalassko.org, Břeclav zase oszjiznimorava.org,“ dodává.

A jak Josef Hlaváček hodnotí nové webové stránky OSŽ? „Stihl jsem premiéru a od té doby jsem tam takřka každý den,“ vypráví s úsměvem. „A můj první dojem? Lehké, svižné, pestré, přehledné. Asi tak jsem si to představoval, v něčem dokonce stránky překonaly mé představy. Teď jen vkládat často a pravidelně čtivé informace. Za naše stránky, na které jsem byl dlouho hrdý, se začínám stydět a uvažuji, že je přepracuji, i když tady vidím jako samouk značný hendikep,“ uzavírá.

Michael Mareš

Právě přítomno: 299 hostů a žádný gestor