Hovoříme s Ing. ONDŘEJEM ŠMEHLÍKEM,
vedoucím Mezinárodního oddělení OSŽ-Ústředí

 

Již přes týden je zveřejněna nabídka rekreací v katalogu ČD Travel, kterou spoluorganizuje Mezinárodní oddělení OSŽ. Jaké jsou první ohlasy na tuto nabídku a jak se s nimi vyrovnáváte?
Zveřejněním katalogu ČD travel nám jako obvykle začalo nejpernější období v roce. Naštěstí náš zkušený tým již ví, co očekávat, takže my jsme připraveni! Jako každoročně přicházíme s několika novinkami - letos jsou to řecké ostrovy Lesvos, Santorini, španělská Andalusie nebo italská Sicílie a do nabídky se znovu vrátil Egypt.
V katalogu, ale znovu určitě naleznete své oblíbené lokality jako Drvenik v Chorvatsku či Leptokárie v Řecku atd. Samozřejmě nechybí ani široká nabídka dětských táborů. 

Zájem o rekreaci bývá každoročně veliký, může se stát, že se na každého zájemce nedostane žádaná lokalita. Jak postupovat v takovém případě?
Vidíme-li, že zájem o určitou lokalitu přesahuje kapacitní možnosti, operativně se snažíme doobjednávat leteckou dopravu a současně další pokoje. I přesto se samozřejmě může stát, že nějaká lokalita je v určitém termínu již obsazená. Ani s dlouholetými zkušenostmi nelze předem zcela odhadnout, kam budou chtít železničáři vycestovat letos. V tomto případě obratem daného klienta kontaktujeme a nabídneme podobné ubytování v jiném hotelu, případně v jiném termínu. Každý se tak ihned dozvídá, na čem je. 

A co se stalo letošním trhákem?
Pokud můžeme soudit z dosud došlých objednávek, nejvíce klienti chtějí studia bez stravy na řeckých ostrovech - Rhodu, Krétě, Lesvosu, Zakynthu a Lefkadě. Velkému zájmu se těší hotely s polopenzí na ostrově Samos – například Samos Bay. Naštěstí je možné v tomto hotelu kapacitu objednávat dle potřeby, takže jej i přes velký zájem můžeme stále nabízet. Ale máme i poměrně značný počet klientů, kteří si objednávají hotely ve vyšší kategorii 5* all inclusive v Turecku nebo Egyptě.         

Budou mít členové OSŽ nějaké zvláštní zvýhodnění oproti ostatním žadatelům?
Samozřejmě budou a letos v rozšířeném objemu. Tradiční stálicí je dům Orion v řecké Leptokárii, jehož kapacity z velké části využívají tzv. nedrážní členové OSŽ. Ti si tak mohou užít dovolenou u moře za velmi příznivou cenu. Většina kapacity v Orionu je již obsazena, ale neváhejte - volné apartmány stále zbývají! Tisíci korunami je z odborářské kasy podpořen pobyt v hotelu Skalka v Rajeckých Teplicích. Letošní novinkou je další dotace 500 Kč v hotelech Oddech v Peci pod Sněžkou, Ostrý v Železné Rudě a Lesní chata v Kořenově. Takže jestli si chcete užít léto v těchto kvalitních zařízeních v majetku OSŽ, vezměte do ruky katalog ČD Travel, objem peněz, vyčleněných na dotace, je omezený! 

Kromě organizace rekreací zajišťuje Mezinárodní oddělení OSŽ – Ú také organizaci sportovních soutěží, především mezinárodních (USIC), a ve spolupráci s regionálními sportovními komisemi v Praze, Plzni a Olomouci také oblastní a obvodní soutěže v několika desítkách sportovních odvětví. Jak hodnotíte loňský rok z hlediska organizace sportu v OSŽ?
V loňském roce bylo uspořádáno velké množství sportovních soutěží, kterých se zúčastnilo řádově několik tisíc sportovců z řad zaměstnanců i seniorů ČD, ČD Cargo, SŽDC a nedrážních organizací. Pokud se týká mezinárodních soutěží, pořádaných OSŽ, mohu zmínit květnové regionální mistrovství v atletice v Trutnově či mistrovství ve střelbě v září v Plzni. Z ostatních mezinárodních soutěží byl velký zájem například o velice populární silniční běh Běchovice – Praha. Zřejmě největší zájem je však v současné době o bowling, kde jsou zaplněny všechny soutěže od oblastních a obvodních kol až po soutěže mezinárodní. Proběhlo téměř třicet dalších sportovních soutěží s celostátní účastí, počínaje kopanou, přes střelbu, cyklistiku, nohejbal a půlmaratón až třeba po rybaření, kde dochází ke strmému nárůstu zájmu.

Organizace tak velkého množství soutěží předpokládá kromě finančního zázemí také velké množství organizátorů z řad regionálních sportovních komisí, jejichž členové pracují vesměs bez nároku na odměnu a organizaci sportovních soutěží, věnují nemalé množství volného času. Jak hodnotíte jejich práci?
Velice pozitivně. Bez práce členů regionálních sportovních komisí by sportovní život na železnici nebyl prakticky možný. Díky nim má OSŽ také velikou prestiž i v zahraničí, neboť Česká republika dokáže na vysoké úrovni připravit velké mezinárodní soutěže USIC. O prestiži OSŽ svědčí mimo jiné také fakt, že nám byla svěřena organizace FISAIC (Mezinárodní federace pro kulturu a volný čas železničářů), zahrnující organizaci mimosportovních aktivit, například v radioamatérství či esperantu, ale i ve výtvarném umění, filmu a dalších kulturních akcí nejrůznějšího zaměření. Je to pro nás veliká čest a zároveň výzva k co nejkvalitnější organizaci těchto soutěží.  

Jaké sportovní akce se chystají na rok 2015?
Je jich opět celá řada, stejně jako i v minulosti. Mezi nejdůležitější patří organizace mistrovství USIC v orientačním běhu, který se bude konat v srpnu v Ústí nad Labem, přičemž kvalifikace našich závodníků na něj proběhne tamtéž koncem dubna 2015. Pokud se týká dalších mezinárodních soutěží, chystají se naši sportovci například na mistrovství v golfu ve Francii, tenisu v Německu, volejbalu v Bělorusku či fotbalu v ruském olympijském areálu v Soči. Kompletní kalendář železničářských soutěží pro rok 2015 naleznete již na konci ledna na nových stránkách www.osz.org v sekci Rekreace a sport.

Miroslav Čáslavský

 

 

Právě přítomno: 663 hostů a žádný gestor