Od 1. 4. 2017 se kvůli novele Zákona o drahách změní poměry na železnici. České dráhy se budou muset přizpůsobit nové legislativě a některé své provozy otevřít konkurenci. Mluví se o tom, že například opravny či čerpací stanice budou muset České dráhy nově zpřístupnit soukromníkům. Toto opatření vychází z evropské směrnice, která ukládá dominantním dopravcům s fungujícím zázemím, aby k některým svým zařízením nediskriminačně umožnili přístup.

Požadavek na nediskriminaci je ale ve své podstatě vůči Českým drahám diskriminační. „Ti, co byli zodpovědní, teď doplácejí na svou zodpovědnost, protože musí umožnit vstup do svých provozů těm, kteří byli nezodpovědní,“ říká v rozhovoru pro webové stránky OSŽ I. místopředseda OSŽ Vladislav Vokoun. „Prostě zodpovědní doplácejí na svou zodpovědnost. Pokud nám někdo říká, liberalizujte: tak proti tomu jednoznačně protestujeme! Vždycky budeme samozřejmě hájit podnik a jeho zájmy, ať už proti jakémukoliv poškozování či jakémukoliv sebevražednému procesu.“

České dráhy budou muset některá svá zařízení včetně personálu vyčlenit do nové složky Zařízení služeb a ceny, za něž budou muset ostatním dopravcům poskytovat služby, budou muset být „stanoveny na základě transparentních kalkulací a zahrnovat pouze ekonomicky oprávněné náklady včetně přiměřeného zisku“, tak citují média člena představenstva Českých drah Miroslava Kupce. Musím říct, že mě zaujalo, že mezi těmi vyjmenovanými službami jsou kromě myček a čerpacích stanic i opravárenská a servisní pracoviště. To znamená, že jde o jakýsi průlom do opravárenství ČD?
Nepředjímal bych… Toto opatření primárně nevzniklo jako důsledek novely Zákona o drahách, ale spíše novela Zákona o drahách vznikla jako důsledek evropských směrnic a nařízení, které musel stát nějakým způsobem implementovat. My si myslíme, že není úplně dobře, že Zákon o drahách šel dál, než se muselo. Český stát byl i tentokrát papežtější než papež, tzn., že si ještě přidával další podmínky, což už tak někdy v české kotlině bývá. Český stát při implementaci směrnic EU, k čemuž má OSŽ výhrady, postupuje vůči národnímu dopravci často nespravedlivě a je to stále předmětem diskusí, které vedeme, aby český stát, stejně jako například sousední Německo, postupoval vůči dopravcům, nebo i vůči správci infrastruktury, protože se to týká i SŽDC, spravedlivě a nezvýhodňoval konkurenci za každou cenu. Ať se z ministerstva dopravy jdou podívat na Slovensko, jak se tam s tím vypořádali!
Jasně, proti liberalizaci, když to chtějí všechny země EU, nelze vést totální válku, ale nesmí probíhat živelně a na úkor národních společností.

Mně přijde, že už není o čem diskutovat, že je hotovo…
K tomu zákonu (o drahách) budou samozřejmě ještě prováděcí vyhlášky a v tuto chvíli se na ČD posuzuje, co přesně bude vyčleněno do Zařízení služeb a do detailu se specifikuje, co vůbec můžeme do Zařízení služeb zahrnout, jaké opatření k tomu budeme muset učinit a co nás to bude stát a tak dále… Čili, co všechno musíme pro tuto službu vyčlenit. ČD již na to reagovaly, vytváří se organizační složka Zařízení služeb, která bude samostatná, bude mít svoji samostatnou ekonomiku, jednoznačné náklady včetně přiměřeného zisku, a ještě se teď přesněji definuje, co bude předmětem její činnosti. Co víme a co je nezpochybnitelné, že tam (v Zařízení služeb) budou některá nádraží, která se nepřevedla na SŽDC, a obecně se ví, že to budou čerpací stanice, které do tohoto systému budou včleněny.
Jestli v něm bude ještě nějaká jiná služba, viz například vámi zmíněné opravny, není zatím jisté. Nemáme takové informace a nikdo se s odbory zatím o tom nebavil. České dráhy ještě zkoumají, co dalšího by mělo být předmětem těchto služeb. Čili nikdo teď nemůže říct, že to budou právě opravny, že to budou například předtápěcí stojany, to zatím nikdo neví. Ale faktem je, že současná situace je taková, že to někdo předjímá, někdo si to vykládá po svém, někdo prostě fabuluje.

Dovolím si malou citaci Miroslava Kupce z médií: „Máme na to málo času, a proto na přípravách pracuje tým těch nejlepších odborníků, které České dráhy mají k dispozici. Velkou změnu očekáváme navíc v přístupu našich pracovníků,“ tolik citace Kupce. Znamená to, že zaměstnanci Zařízení služeb budou muset být vůči cizím dopravcům vstřícní? Podle Kupce totiž nemá smysl se jakkoliv bránit liberalizaci trhu, ale naopak nově vzniklou situaci využít ve prospěch veřejné dopravy, cestujících i Českých drah. To mi přijde až servilní vůči konkurenci… Možná poprvé v historii Českých drah vrcholný představitel ČD jde na ruku soukromníkům. Mně to přijde, jako když trenér fotbalového mužstva, které bojuje o titul, půjčí během zápasu hráče soupeři. Prostě mi to přijde unfair, i vůči divákům (zaměstnancům)…
Nevím, neznám, v jakém kontextu to člen představenstva pan Kupec řekl a jak to myslel, ale jedno musím říct narovinu: tvrdím, že vždycky musíme především hájit zájmy a prospěch naší firmy, nikdy nesmějí být žádné služby nabízeny tak, aby to poškodilo její obchodní zájmy. Předpokládám, že i pan Kupec si je vědom, že veškeré služby, které teď budeme nabízet, tak nesmí být činěny na úkor firmy, nesmí ji znevýhodnit či poškodit. Nedovedu si ani představit něco jiného. Pokud máme nadbytek kapacity, tak na to nepotřebujeme evropskou směrnici! Pokud tedy někdo dospěl k názoru, že České dráhy mohu konkurenci poskytnout některé služby, tak samozřejmě jen v případě, kdy to firmě neublíží. Pro nás je naprosto nepřijatelné – a teď neznáme, v jakém kontextu to pan Kupec skutečně řekl – pokud se to vykládá takto: pojďme liberalizovat. Tak samozřejmě proti tomu jednoznačně protestujeme, vždycky budeme samozřejmě hájit podnik a jeho zájmy, ať už proti jakémukoliv poškozování či jakémukoliv sebevražednému procesu.

Ale tak trochu to sebevraždu připomíná…
Pokud by to mělo být na úkor vlastní firmy, nebo by to tu firmu dokonce mělo poškozovat, respektive její současné nebo budoucí zájmy, tak samozřejmě budeme dělat všechno pro to, aby nic z toho nebylo na úkor vlastní činnosti. Budeme hájit všechny zájmy firmy a její funkčnost. Na druhou stranu: Nemůžeme se bránit poskytování zařízení, jako jsou čerpací stanice, ale i to se musí udělat tak, aby to nebylo na úkor ČD. Prostě: jestli něco stojí tolik a tolik, a my prokážeme, že ty náklady jsou takové a takové, tak samozřejmě budeme chtít, aby cena odpovídala nákladům a aby nebyly poškozeny ekonomické záměry firmy.

V depech, kde ty čerpací stanice většinou jsou, se ale v uplynulých letech optimalizovalo, co optimalizovalo, ono se přímo propouštělo - snižoval se počet zaměstnanců, který se tzv. upravoval na výkony. Mnohde je ten stav na samotné hranici funkčnosti a teď tam ještě pustíme konkurenci? Kdo to bude dělat?
Když se připravovaly ony prováděcí vyhlášky a uvažovalo se, co všechno se má z těch evropských směrnic do těch vyhlášek začlenit, tak už v té době jsem upozorňoval ministerstvo (dopravy), že v některých případech vzniknou Českým drahám vícenáklady, které ČD nezavinily, a o které by se měly přinejmenším s někým podělit. Jako příklad jsem uvedl čerpací stanice, kde je dnes už v podstatě samoobslužný provoz. Nemáme tam například některá zařízení, která nepotřebujeme, protože čerpací stanice zatím slouží jen pro naši interní potřebu. Ale v okamžiku, kdy je budeme muset otevřít trhu, tak nám tam vzniknou jisté a nezpochybnitelné vícenáklady – někde budeme muset část pozemků oplotit, někde budeme muset dosadit elektroměry a další měřící zařízení. To všechno jsou vícenáklady, které by ČD nevznikly, kdyby jim to nikdo nenařídil. Upozorňoval jsem ministerstvo, že ideální by bylo, i z hlediska budoucích nákladů a cen, kdyby to stát zahrnul jako náklady státu a Českým drahám zohlednil to, že se v minulosti významně podílely na těch investicích, které nyní budou muset vyčlenit, a že by tak (stát) předešel budoucím sporům. A já jsem hluboce přesvědčen, že spory nastanou, protože někteří na to, bohužel, zoufale čekají…
Kdyby se ministerstvo dopravy na tomto procesu skutečně spolupodílelo, nemuseli bychom do ceny dávat vícenáklady a z velké části bychom se vyhnuli i těm sporům, ale v důvodové zprávě k těm vyhláškám je naopak uvedeno, že to nebude stát nic stát. Tak je to napsané ve zprávě vládě: tento proces nemá žádné vedlejší náklady. A přitom ČD prokazatelně ponesou ty náklady na svých bedrech, protože v těch čerpacích stanicích nejsou měřiče. Byli bychom sami proti sobě, kdybychom si tyto vícenáklady do ceny nezakalkulovali, byli bychom špatní hospodáři, kdybychom to neudělali. A právě to bude zpochybňovat konkurence: budou zpochybňovat ceny, budou zpochybňovat investice s cílem, že by chtěli platit cenu za naftu jako někde na benzínce, ale to nejde! České dráhy přece nemohou nést náklady, které jsou pro ně a jejich činnost nevýhodné a ještě čelit sporům, které ani nevyvolaly, které na ně navalil ten, kdo takto rozhodl těmi vyhláškami.

Výjimečně jsem pročetl diskuse na internetu k tomuto tématu a zaznamenal jsem spíše odmítavá stanoviska, takové názory jako například: Jak bude zabezpečeno, aby se v těch zpřístupněných depech svévolně nepohybovala konkurence, která by mohla třeba zapříčinit požár? Všichni soukromníci věděli, do čeho jdou, a měli počítat s tím, že by si také měli postavit infrastrukturu a ne čekat, až to za ně postaví nebo vybuduje někdo jiný. EU dělá vše proti státním dopravcům a naši europoslanci ještě pro to hlasují. A co takhle půjčovat konkurenci ještě lokomotivy, personál, naftu, stručně shrnuto – nastal kapitalistický komunismus…
Mají pravdu! Pokud by se mě někdo zeptal na názor, tak absolutně nesdílím názor EU, že liberalizace na železničním trhu je nezbytná a už ne vůbec v podobě, jakou nám EU diktuje. Naopak si myslím, že národní železniční firmy se budovaly desítky a možná i stovky let, určitě více než sto let. Železnice nezačínaly za socialismu, ale dávno předtím, za kapitalismu a fungovaly. Železnice byly mnohdy budovány i na základě státní objednávky, čili to nebyl žádný vymyšlený monopol, žádné vymyšlené dominantní postavení. Je to opravdu vůči těm národním železnicím nefér, že někdo teď přijde a chce na jejich úkor podnikat. Takhle by dokázal podnikat asi každý. Souhlasím s tím, co jste četl z diskuse, podepíšu se pod každý z těch názorů. A znovu říkám toto: co Evropská unie vymýšlí, je pro mě a logicky i pro tento svaz neštěstí. Co Evropská unie provádí v oblasti železniční dopravy, kdy útočí na ty, kteří si tu dominanci vybudovali přirozeným způsobem, žádným nátlakem, žádným direktivním státním nařízením, a teď má někdo přijít a ukazovat si a my mu to budeme dávat a v podstatě bez nějakých rizik si bude podnikat? Ještě bych pochopil, kdyby někdo řekl: máte volné kapacity, prokazatelně je neprovozujete posledních 3-5 let, tak se nebraňte prodeji! My si to od vás nakoupíme a nabídneme to zájemcům. Ale zasahovat nám do našich zařízení, která jsme léta budovali, a teď je máme odevzdat někomu, který si přijde jako hokynář? To je stejné, jako kdyby teď někdo přišel do pekáren Agrofertu a řekl: dosáhli jste dominantního postavení, tak teď budete muset část svých zařízení dávat k dispozici jiným! Vždyť je to absurdní!
Michael Mareš

Právě přítomno: 565 hostů a žádný gestor