Podniková kolektivní smlouva společnosti ZSSK CARGO na rok 2021 zaručuje jak mzdový nárůst, tak i zachování všech dohodnutých benefitů z předchozího období. „Věřím, že se nám společně podaří restart firmy ZSSK CARGO a že ji dovedeme k prosperitě,“ říká Peter Pikna, místopředseda Odborového združenia železničiarov (OZŽ), předseda Podnikového výboru OZŽ při ZSSK CARGO a člen Dozorčí rady společnosti ZSSK CARGO, v závěru rozhovoru.

Kdy byla u ZSSK CARGO uzavřena kolektivní smlouva a co zaměstnancům přináší?
Kolektivní vyjednávání začalo 19. 11. 2020 a po čtyřech vyjednávacích kolech došlo 7. 12. 2020 k dohodě na textu Podnikové kolektivní smlouvy (PKS), která byla podepsaná 17. 12. 2020. Můj názor, jako kolektivního vyjednavače a vrcholového funkcionáře jedné z odborových organizací je, že každý odborář, který svoji práci dělá poctivě, nebude s podepsanou podnikovou kolektivní smlouvou nikdy spokojený, vždy je to o kompromisu předložených požadavků. Samozřejmě jsou nastavené určité mantinely a musí se brát ohled i na momentální situaci ve firmě, na její ekonomickou situaci a celkovou kondici.
Podnikovou kolektivní smlouvu mohu přirovnat k parfému. Těch je na trhu velké množství, každý má jinou vůni a každá z těch vůní se skládá ze třech tónů, podobně jako PKS: má hlavu (vrchní tóny) – to je vlastně to první, s čím je nový zaměstnanec seznámen, tedy že v podniku díky odborům existuje kolektivní smlouva, která mu něco garantuje. Potom je vůně srdce (střední tóny), což je většina benefitů, které zaměstnanec, bohužel, bere po letech jako samozřejmost. Přitom to jsou ve velké míře benefity, které přímo nebo nepřímo jsou pro zaměstnance finančním přilepšením. A třetí nejdůležitější složkou PKS je základ (nízké tóny), které by měly trvat co nejdéle – to je pro každého zaměstnance výška základní mzdy a z ní vyplývající sociální jistoty. Mimochodem, všechny tři složky našeho „parfému“ jsou v součtu za více než 8 milionů eur ročně. Teď bych se zaměstnanců zeptal, zda tento parfém chtějí, a nebo si vystačí bez něj, pouze se Zákoníkem práce. Odbory jsou jediné, kdo ten „parfém“ může namíchat a podat zaměstnancům. Pokud odbory nebudou, nebude ani parfém.

Kolektivní vyjednávání ve srovnání s minulým rokem netrvalo dlouho, ani ne měsíc, podobně tomu bylo i v Česku. Díky čemu se podařilo dojít ke kompromisům tak brzy? Byla důvodem, tako jako v České republice, pandemie?
Navzdory přetrvávající recesi v dopravě s negativním dopadem na kondici firmy, ale i navzdory přetrvávající pandemii, dohodly odborové organizace pro zaměstnance kolektivní smlouvu, která i v roce 2021 zaručuje jak mzdový nárůst, tak i zachování všech dohodnutých benefitů z předchozího období. Ano, kolektivní vyjednávání proběhlo tentokrát v relativně krátkém čase. Obě smluvní strany si plně uvědomovali už bez tak napjatou situaci mezi zaměstnanci, proto jsme chtěli v roce 2021 co nejdříve zabezpečit pokrytí zaměstnanců kolektivní smlouvou. Pevně věřím, že finanční situace se v příštích letech bude dále už jen zlepšovat a zbyde i prostor na vylepšení základu „parfému“ značky PKS ZSSK CARGO.

Není dohodnutá PKS a mzdový nárůst cestou do slepé uličky?
Nemyslím si, že je to slepá ulička. V PKS se zaměstnavatel zavázal, že mzdový nárůst v roce 2021 bude o 2,5 milionu eur s účinností nejpozději od 1. 7. 2021. Formu, jakou bude vyplacen, má na starosti pracovní skupina. Věřím, že se nám společně podaří restart firmy ZSSK CARGO a že ji dovedeme k prosperitě.

Michael Mareš

Rozhovor vyšel 1. 3. 2021 v Obzoru č. 5
 

Právě přítomno: 496 hostů a žádný gestor