Někdy v květnu se objevila informace, že Středočeský kraj uvažuje zrušit nebo omezit železniční dopravu na zhruba patnáctce (aktuálně jich je 12) tratí ve Středočeském kraji. Možná to zpočátku vypadalo jako aprílový žert, že před volbami něco takového není vůbec možné. Ale nakonec se ukázalo, že to možné je. Dokonce to schválila i Rada Středočeského kraje. Mezitím vznikla petice na záchranu tratí, na nichž má být zastaven nebo výrazně omezen provoz.

Vy jste autorem této petice, co vás k tomu vedlo? (zeptali jsme se Štěpána Hálka, autora petice za záchranu tratí ve Středočeském kraji)
Pravidelně sleduji zpravodajství z dopravy, takže jsem o tom záměru hned věděl, a řekl jsem si, že to takhle nemůžeme nechat, protože se to týkalo i tratě na Dobříš, které se věnuji dlouhodobě a mám k té trati osobní vztah, protože v Čisovicích i bydlím, ale ono se to netýká jenom úseku na Dobříš, ale dalších aktuálně dvanácti tratí. Zatím jsou v tom návrhu na úseku z Čisovic na Dobříš vyškrtnuté vlaky v pracovních dnech, kdy lidé těmi vlaky jezdí, ale bojíme se, aby kraj neškrtal dál…

Říkáte, že jsou i jiné možnosti, jak řešit aktuální finanční situaci kraje. Špatně provedená je podle vás zejména stále se rozšiřující integrace PID tarifně zvýhodňující pouze autobusy.
Ano, jedná se především o cestování zcela zdarma v autobusech pro cestující nad 70 let, ale stejně tak i pro držitele ZTP a psy při jízdence na 24 h a dobu delší. Dále se i ve zdraženém tarifu od 1. 8. 2021 objevuje jízdenka na 15 minut, ale pouze pro autobusy. Toto vše vede k nižším tržbám pro kraj a stále většímu prohlubování ztrát plynoucím z rozšiřování „integrace“ do dalších oblastí kraje, včetně odlivu části frekvence z vlaků do autobusů, právě kvůli levnějšímu jízdnému v autobusech. Cena jízdného v autobusech je v některých relacích vůči vlaku třetinová a lidé jsou de facto tím tarifem PID do autobusu tlačeni, protože vlak vychází podstatně dráž.
Ztráty z nevybraného nebo nižšího jízdného v autobusech jsou přitom podstatně vyšší než případná úspora za neobjednané vlaky. Proč se přednostně neřeší tyto tarifní křivdy vůči vlakům? Jinak nelze posuzovat frekvenci cestujících, ale i nesečtených kočárků, jízdních kol, psů, velkých batohů, na které v autobusech ani není místo.

Nižší jízdné v autobusech je tedy hendikepem pro dráhu, která tak cíleně přichází o cestující…
Ano, přesně tak! Otázkou je, jestli to je záměr, nebo jenom nedomyšlenost, a nebo něčí neschopnost nebo neochota ten tarif sladit. Zatím ty diskuse probíhaly tak, pokud na to toto téma vůbec někdo z kraje reagoval, že jízdné zdarma nelze dát i ve vlacích, protože by ztráta ještě více narůstala. O zpoplatnění autobusů pro kategorie 70+ a ZTP zatím nikdo neuvažoval s odůvodněním, že jde o cestující sociálně potřebné, ale proč má být sociálně potřebnější jízda autobusem, než jízda vlakem? To nedává smysl! Toto je cílená likvidace vlaků přes rozdíly v tarifu PID. Pokud má běžný cestující na výběr, jede levnějším autobusem a kraj z toho nemá nic! Naopak integrovaná jízdenka pro přepravu jízdních kol a psů uznávaná všemi železničními dopravci v PID chybí. Ptám se: Kdy už s tím bude konečně někdo něco dělat místo rušení vlaků? Navíc vlaky jezdí po opravené infrastruktuře, narozdíl od bídného stavu úzkých silnic, na kterých se autobusy ani nevyhnou a oproti vlakům mají delší trasy a jezdí po pravidelně ucpaných výpadovkách do a z Prahy.

Myslíte si, že právě v tarifu je ten zakopaný pes, proč zrovna na těch dvanácti nebo třinácti tratích má být omezen provoz?
Určitě je to důvod, proč jezdí tak relativně málo cestujících ve vlacích. V tomto případě je ale třeba dodat, že ty průzkumy (sčítání počtu cestujících) se dělaly v roce 2019, kdy konkrétně na trati na Dobříš probíhala velká oprava Měchenického mostu, což se v těch počtech pochopitelně projevilo, protože náhradní autobusovou dopravou jezdilo málo cestujících, které přestupování z vlaku na autobus náhradní dopravy odradilo. Kdo nemusel, tak tím spojem nejel.

Podle vás jsou tedy ty výsledky průzkumů, kterými Kraj operuje, neobjektivní?
Samozřejmě. To mohu potvrdit, protože tu situaci tam detailně znám.

Co vás vedlo k sepsání petice?
Někdo to udělat musí! Je třeba dát kraji najevo, že lidé jsou proti tomu! Stejně tak tomu bylo před patnácti lety za hejtmana Bendla, pak i za Ratha, a nyní i za paní Peckové, respektive za jejího radního pana Boreckého z hnutí STAN. Historie se opakuje. Když v minulosti ty petice, pod nimiž byly tisíce podpisů, pomohly, tak proč to nezopakovat? Lidé, kteří ty předchozí petice organizovali, tak už tu mezi námi bohužel třeba ani nejsou. Já jsem je sice neorganizoval, ale někdo tu iniciativu převzít musí.

Kdy petice vznikla?
Na web e-petice jsem ji dával začátkem července, ale chvíli trvalo, než to prošlo schvalovacím procesem u správce webu (odkaz zde). Poté co to bylo schváleno tak každým dnem přibývají další podpisy, aktuálně (k 8. 8. 2021) jich tam je 2180. K tomu máme ještě obdobný počet podpisů na papírových arších. Petiční archy jsou totiž i na příslušných obcích a nádražích.
Občané nejen petici podepisují, ale vkládají tam i komentáře, ze kterých lze leccos vyčíst. Často mají podobný názor jako já a přidávají další postřehy. Například to, jak je trať na Dobříš důležitá v zimě, kdy ji chtějí seškrtat úplně: stačí jedna nehoda na dálnici a všechno stojí. Z té dálnice se nelze nijak dostat, tvoří se tam kolony a přitom ta trať je přirozenou a jedinou alternativou k dálnici. Lidé v zimě obecně, když je hodně sněhu, raději jezdí vlakem, což v těch průzkumech není zohledněné. Navíc se vůbec nesčítaly jízdní kola, kterých na této trati jezdí také dost. Nesčítaly se kočárky, nesčítali se psi, to všechno pochopitelně tvoří obsazenost vlaku a na rozdíl od autobusů, kde všichni jezdí zdarma nebo s výraznou slevou, se za ně ve vlacích platí. Takže ta pokřivenost tarifu PID mi přijde velice zásadní a mělo by se s tím něco dělat. A je vůbec otázkou, zda se po zdražení tarifu od 1. 8. 2021 zvýší tržby, protože zdražení tarifu PID řadu lidí odradí, ale na druhou stranu by to mohlo i část frekvence železnici přihrát, protože tarif PID už se blíží tarifu ČD, který zůstal po 1. 8. 2021 stejný, vlaky naštěstí nezdražily, takže jízda vlakem už není o tolik dražší než autobusem. Ale je třeba to dořešit komplexně, tzn. zrušit bezplatnou přepravu, ostatně těch 25 % není něco, co by mělo cestující položit, a zároveň to umožní čerpání státního příspěvku ve výši 75 %, což se nedělo, kvůli tomu za ty tři roky, kdy se toto čerpat mohlo, ale nečerpalo, už kraj přišel o stovky milionů korun. Takže není pravda, že stát nechce pomoci, opak je pravdou, protože kraj tuto pomoc nečerpá. Otázkou je, jestli je schválně, nebo z neznalosti, osobně si myslím, že je to spíše ten první důvod.

Jaká na petici byla odezva? Mám na mysli mediální odezvu, zájem novinářů?
Obzor je první, ale myslím si, že to teprve přijde.

Pokud vím, ozval se vám ministr Havlíček a pozval vás do Mladé Boleslavi na schůzku…
Pan ministr na to má lidi, ozval se mi někdo z tiskového odboru. Původně jsem ale pana ministra oslovil já. Pan ministr si to vzal za své, řekl, že to vidí naprosto stejně, že do těch tratí se vložily stovky milionů korun, a že je třeba to více využívat, na rozdíl třeba od silnic, které jsou většinou ve špatném stavu a je zbytečné, aby tam jezdily ještě další autobusy a zhoršovaly už beztak neuspokojivý stav.
Mimochodem, petici na pátečním (6. 8. 2021) setkání podepsal jak pan ministr, tak i generální ředitelé Českých drah i Správy železnic. A dokonce i pan Lochman, předseda Výboru pro dopravu Středočeského kraje! Na rozdíl od pana Boreckého byl konstruktivní, tratě nechce rušit, naopak se chce s ministerstvem dopravy dohodnout.

Lze tedy říct, že jste s ministrem a ministerstvem našel společnou řeč? Určitě jste zaznamenal nebo viděl jeho pořad Na Rovinu, který vysílal z dobříšského nádraží, takže jste mu tleskal…
Ano, samozřejmě, i mě překvapilo, jak rychle reagoval, a je to jen a jen dobře.

Teď jsme ve fází, pokud mám správné informace, že Rada kraje to schválila…
Ale mám pochybnosti, jestli vůbec někteří členové Rady vědí, co schválili…

Zatím ty škrty schválila Rada kraje, což znamená, že to není konečné řešení a projednat by to mělo ještě zastupitelstvo kraje, nemýlím-li se… Takže to ještě není definitivní?
Doufám, že ne. Věříme, že to zastupitelstvo neschválí. Chtěl bych zdůraznit to, co říkáte, že to není definitivní, protože některé články, které vyšly v médiích, mohly vytvářet dojem, že je hotovo a že ty spoje skutečně ruší. Naše snaha je zastavit to, takže petice běží dál, a někdy na konci srpna ji formálně předáme paní hejtmance. Do té doby ale pokračujeme, sbíráme dál podpisy na těch všech tratích, diskutujeme se všemi, kteří o to projeví zájem, a doufáme, že budeme úspěšní. Podpisů postupně přibývá a jsou to už tisíce podpisů, jako tomu bylo v roce 2005.

Michael Mareš

Tento rozhovor vyšel 16. 8. 2021 v Obzoru č. 16

Právě přítomno: 194 hostů a žádný gestor