V Česku je činnost USIC železničními společnostmi tradičně podporována, zvláště nyní, v této pandemické době, je podpora sportu nesmírně důležitá, prohlásil prezident USIC Dominique Paget na 57. valné hromadě USIC, která se ve dnech 15. až 18. listopadu konala v Praze. A zopakoval to i v rozhovoru pro Obzor.

Jak se vám v Praze líbí, jste tady poprvé?
Není to moje první návštěva České republiky a Prahy, byl jsem tady už několikrát. Jako prezident USIC jsem měl tu čest zahajovat jednání výkonného výboru v roce 2016, které se konalo v Praze. Ještě předtím jsem byl v roce 2006 v Liberci jako vedoucí francouzské výpravy soutěže ve stolním tenisu, kterou velmi dobře zorganizovali naši čeští přátelé. A pokud jde o můj vztah k vašemu hlavnímu městu Praze a českým lidem: lidé mě tady moc mile přijali, město je velice pěkné. Rád bych někdy v Praze strávil nějaký čas i se svými přáteli.

Za účasti čtyř desítek delegátů z jedenácti zemí se ve dnech 15. až 18. listopadu v Praze, v hotelu Olšanka, konala 57. valná hromada USIC (Mezinárodní sportovní sdružení železničářů), přestože do poslední chvíle nebylo jisté, že se z důvodu horšící se epidemické situace valná hromada uskuteční…
Ale já jsem byl přesvědčen, že se po té dlouhé době valná hromada USIC v Praze uskuteční a vše proběhne v pořádku. Valná hromada byla perfektně připravená, spolupráce s organizátory z České republiky je bezchybná.

Jak vidíte budoucnost železničního sportu?
Ještě více než v minulosti je potřeba dobrá komunikace, a to jak mezi zeměmi, společnostmi, tak i mezi odbory. Zejména v době pandemie byla důležitá podpora těchto společností. V Česku je činnost USIC tradičně podporována železničními společnostmi, jak jsme slyšeli v projevech Ing. Pavla Kouckého, personálního ředitele Správy železnic, s. o., a generálního ředitele Českých drah, a. s., Ivana Bednárika, MBA. Zvláště nyní, v této pandemické době, je podpora sportu nesmírně důležitá.

Momentálně USIC bojuje s pandemií COVID-19 a snahou udržet členské země, jak současnou situaci vnímáte?
Některé země se i v době pandemie snaží pořádat sportovní soutěže pro železničáře a právě Česká republika je jednou z těch aktivních členských zemí, které sport a akce USIC podporují. Se členy vedení USIC jsme v tomto směru, myslím si, odvedli náročnou práci, která nás dovedla ke stabilizaci, která je dnes velmi ceněna. Železničářský sport je pro nás velmi důležitý, železničáři musejí být lidé v dobré kondici. Právě valná hromada v Praze byla příležitostí vyjádřit podporu českým sportovcům, kteří jsou členy asociace již mnoho let.

Prezidentem USIC jste od roku 2016, volby byly odloženy na květen příštího roku, takže zůstáváte i nadále ve funkci…
Ano, organizace příští Valné hromady je přesunuta na rok 2022 do Dánska. Itálie, která měla tuto akci pořádat, od tohoto záměru odstoupila, ale ještě na valné hromadě se přihlásilo Dánsko, termín ani místo ale zatím nejsou určené.

Michael Mareš

Rozhovor vyšel v pondělí 6. 12. 2021 v Obzoru č. 24
 

Právě přítomno: 296 hostů a žádný gestor