Vládní nařízení o pracovní době a době odpočinku zaměstnanců v dopravě je svým způsobem kontraproduktivní! Jeho aplikace pro některé zaměstnance v dopravě znamená více směn, více dojíždění a méně odpočinku! I o tom jsme si povídali s Lenkou Salákovou, výpravčí Správy železnic a iniciátorkou petice za změnu vládního nařízení o pracovní době a době odpočinku zaměstnanců v dopravě.

Pokud vím, dopisovala jste si nejen s paní Maláčovou, či Karlem Havlíčkem, ale také se současnými ministry za ministerstvo práce a sociálních věcí a dopravy: Jurečkou a Kupkou. Z reakce Martina Malého, předsedy OSŽ, navíc usuzuji, že se tím zabývá i OSŽ. Máte pocit, že se to konečně někam posouvá? Vidíte to pomyslné světlo na konci tunelu? Domníváte se, že medializace pomůže problém vyřešit?
Máte pravdu, pane redaktore, komunikuji se všemi ministry, minulými i stávajícími, všichni jsou velice vstřícní. Pan ministr Marián Jurečka z MPSV je k řešení nakloněn, což je pro nás to pomyslné světlo na konci tunelu. OSŽ i zaměstnavatel (Správa železnic) jsou s námi na jedné lodi, bojujeme společně. Medializace problém nevyřeší, od toho jsou jednání, nicméně: co je psáno, to je dáno. Aspoň kolegové uvidí černé na bílém, že se problém opravdu řeší. Očekávám, že po přečtení našeho rozhovoru setrvají v zaměstnání a vyčkají, jak vše dopadne. Velmi by nám chyběl každý z nich.

Ministryně Maláčová vás v dopise, ze kterého jsem čerpal, v podstatě podpořila, ale zároveň naznačila, že lze učinit výjimku - doslova píše: domluvíte se s vaším zaměstnavatelem nebo zástupci odborů na vyjednání takového rozvržení pracovní doby, které vám bude vyhovovat. Přesto k tomu nedošlo, z jakého důvodu? U zaměstnavatele jste nenašli pochopení?
Paní ministryně Maláčová byla velice ochotná, podpořila nás pouze ve vyjádření, které jste zmínil, ale k úpravě či výjimce nedošlo, zákon zůstal stejný. Zaměstnavatel pochopení určitě má, ale porušit zákon nelze. Dokud nebude schválena výjimka nebo dodatek od MPSV, nelze nic dělat, zákon je zákon.

Z vaší prvotní mailové reakce („Starý turnus, tzv. čtyřiadvacítka, vycházel osmkrát za měsíc. Nový turnus? Malá čárka znamená noc, dlouhá den, o víkendu čtyřiadvacítka. Mrkněte na můj březen! Myslím, že i nezasvěcenému je jasné, že jsem stále v práci, tak kde je ten slibovaný odpočinek?“) vyvozuji, že jste, a nejenom vy, hodně „vytočená“, znechucená, naštvaná...?
Nařízení vlády (NV) 589 se ve finále negativně dotklo 300 zaměstnanců, a myslím, že jsme všichni hlavně unavení. Mrzí nás, že tato situace nemusela vůbec nastat. Místo odpočinku máme na pracovišti, tudíž požadovaný odpočinek minimálně 6 hodin splníme vždy, nikam se nepřesouváme, tudíž je bezpředmětné něco měnit k horšímu. Paní ministryně napsala, že nikdo nevznesl připomínky, já mám ale informace od zaměstnavatele i OSŽ, že připomínkování proběhlo. Kde se stala chyba, netuším. Doufáme však, že vše dopadne pozitivně. Máme svou práci rádi a moc si přejeme návrat k původnímu turnusu, který je na regionální trati s VDS (výluka dopravní služby) bezkonkurenčně nejlepší.

Zmínila jste se, že se to ve finále negativně dotklo 300 zaměstnanců, přesto jste se ozvala jako jediná, těm zbývajícím to nevadí?
Samozřejmě, že jsou nespokojeni všichni, situace se řeší napříč republikou, kompletní informace má zaměstnavatel a odbory. Nevlastním seznam stanic z ostatních PO, za PO Plzeň situaci řeším já. Kolegové mi dali důvěru, svým podpisem na petici vyjádřili svou nespokojenost, a společně jsme se dohodli, že efektivnější bude komunikace jednoho zástupce než jednotlivců. Potřebujeme úpravu vyřešit co nejrychleji s ohledem blížících se dovolených, KOP atd. Ve stávajícím turnusu sloužit směny navíc je naprosto nemyslitelné, viděl jste můj březen - pouze tři dny volna. Jsme na tom hůře než „osmičkáři“, tohle se nedá dlouhodobě vydržet. Starý turnus (24hodinový) vám naopak dává jistotu, že se po směně vždy kvalitně vyspíte doma, na další směnu máte nástup v 10 hodin, i když je nějaká ta směna navíc, jste odpočatí, což je pro výpravčí nezbytné.

Michael Mareš

Rozhovor s Lenkou Salákovou vyšel 19. 4. 2022 v Obzoru č. 8

Právě přítomno: 275 hostů a žádný gestor