Aktuální statistiky ukazují, že ubývá strojvůdců. Je to problém, co s tím? Mimochodem, mají třeba i strojvůdci šanci se zařadit mezi ty náročné profese, které mají zvýhodněný dřívější odchod do penze?

„Myslím, že tohle by nefungovalo jako motivace pro ty, kteří po škole hledají práci nebo se vůbec orientují v tom, kam půjdou na školu. Tady je pro nás opravdu důležité zajistit co nejspolehlivější železniční síť. Protože z odezvy strojvůdců vím, že se často ocitají ve stresu, kdy třeba výluky způsobovaly na železnici mnoho komplikací, a to se samozřejmě do práce strojvedoucího i do jeho psychické pohody promítá.

Záleží mně na tom, aby národní dopravce, ale i další dopravci mohli v tomto směru nabízet strojvůdcům co nejvýhodnější podmínky, a to jak z hlediska přenocování v ubytovacích kapacitách, tak i z hlediska co nejméně komplikací na železniční síti, aby se jim v tomto směru snáz pracovalo. Jako podstatnou motivaci vnímám i to, aby v rámci náborových činností dokázali dopravci oslovit jak žáky základních škol, tak studenty a přitáhnout k té práci víc lidí.“

Tedy za zvýhodněné předdůchody pro strojvedoucí se u ministra sociálních věcí přimlouvat nebudete?

„Řeknu rovnou, že bych se pak obával toho, že o podobné výhody nebo zkrácení věku odchodu do důchodu pak by mohly usilovat další velké skupiny lidí. I kdybychom tady našli dobré důvody pro takovou výhodu, musíme odpovědně vnímat, že stát nemá neomezené možnosti a že každé takové opatření samozřejmě stát a tím pádem daňové poplatníky něco stojí. Je proto namístě hledat řešení, která jsou zodpovědná. Pokud v tuhle chvíli je nedostatek strojvůdců, je nutné hledat motivaci na samém začátku toho procesu, usnadňovat jim práci a dělat ji atraktivnější.“

Na druhou stranu, když nastupují metra a vlaky bez řidiče, nehrozí strojvůdcům, že za deset let pro ně nebude práce?

„Jsem přesvědčený, že tohle v žádném případě nehrozí. I když bude víc bezpilotních prostředků nebo prvků autonomního řízení, tak se to bez člověka v kabině, nebo někde jinde, který by zároveň sledoval provoz, který by provázel cestující, určitě neobejde.

Potřeba celé té sítě bude nepochybně dostatečně velká. Zejména na železnici, která v tomto směru bude mít dál zelenou, protože je to z hlediska dopadu na životní prostředí jeden z nejšetrnějších módů dopravy. Bude jí přát nejenom Evropská unie, ale celý svět hledí tímto směrem.

Mimochodem na železnici jde z rozpočtu dopravy více peněz než na silnice.“

Právě přítomno: 312 hostů a žádný gestor